Lukoki: 'Frivoliteiten horen bij mij'

Geschreven door Dennis de Bruin - Uitgave: 23 november 2012 17:39 - Bron: Ajax.nl

Jody Lukoki is weer helemaal terug na zijn blessure. De jonge rechtsbuiten startte woensdagavond in de basis tegen Borussia Dortmund en is zeker van zijn plek in de selectie van Frank de Boer. Een aantal jaar geleden had Lukoki niet gedacht dat hij het zo ver zou schoppen. “De allerbeste jongens uit de B1 gingen in één keer door naar de A1. Dat waren de echte talenten. Daar zat ik niet bij”, vertelt de vleugelspeler. Lukoki kwam op latere leeftijd bij Ajax terecht en stroomde in de B1 in. “Toen speelde ik vooral voor de lol, pas later kwam het besef dat ik het ook kon halen”.Het is alweer twee jaar geleden dat de toen nog 18-jarige Lukoki debuteerde in het eerste elftal van Ajax. In de met 2-0 gewonnen Klassieker met Feyenoord viel hij in en speelde hij Tim de Cler door de benen. Het waren beelden waarmee Lukoki direct populair werd bij het Amsterdamse publiek. Dit seizoen lijkt hij definitief zijn plek te hebben verdiend bij het eerste elftal. De 20-jarige Lukoki speelde al mee in negen Eredivisieduels en scoorde daarin tweemaal.

Bij een wedstrijd van het districtsteam van de KNVB werd Lukoki een aantal jaar geleden gescout door Ajax. Het districtsteam speelde toen namelijk tegen een jeugdelftal van de Amsterdammers en de Nederlandse Congolees viel op in die wedstrijd. “Het seizoen daarna kon ik beginnen in de B1”, geeft Lukoki aan in gesprek met Ajax.nl. “In de A2 overtuigde trainer Gery Vink me ervan dat ik goed was en dat ik kwaliteiten had waarmee ik het als voetballer ver kon gaan schoppen”. Dat seizoen bleek cruciaal in de ontwikkeling van de rechtsbuiten en heeft hem gebracht tot waar hij nu is.

Inmiddels is de tijd bij de A2 alweer lang geleden en speelt Lukoki zijn wedstrijden in het elftal van trainer Frank de Boer. Lukoki is door de jaren heen veranderd, maar de frivoliteiten in zijn spel zijn niet verdwenen. “Frivoliteiten horen bij mijn persoonlijkheid”, erkent de jeugdinternational. “En ik denk dat het ook bij voetbal hoort. Natuurlijk gaat het erom dat jouw ploeg wint, maar het publiek wil toch ook vermaakt worden”.

Dat frivole moet behouden blijven in het spel van Lukoki, maar De Boer vindt wel dat Lukoki soms te ver gaat en wat meer volwassen moet zijn. “Soms doe ik ook weleens een paar schaartjes en krijg ik vervolgens te horen dat ik die bal ook gewoon diep had kunnen spelen en mijn tegenstander op snelheid had kunnen kloppen. Daar heeft de trainer op dat moment ook wel gelijk in. Dat losse moet er een beetje uit. Ik moet nu een echte, volwassen kerel worden”.  

Snel reageren

   
   
Domination Godenzoon
  1 0 Geplaatst op 23-11-2012 om 18:00  
Zie hem liever spelen als welke vleugelspeler dan ook
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord