Darko Bodul: 'Bij een aanbieding van Ajax twijfel je niet'

Geschreven door Martijn Ruiter - Uitgave: 17 december 2008 00:00 - Bron: Ajaxinside.nl

Marco van Basten liet dit seizoen al twee jeugdspelers debuteren. Zeegelaar en Blind maakten onder de oud-aanvaller hun eerste speelminuten in het eerste elftal. Naast dit tweetal staat er nog een jeugdspeler te springen om minuten te maken. Darko Bodul is een jonge spits, met een hele geschiedenis achter zich. Tegenover Ajaxinside.nl doet hij een boekje open.De jonge Kroaat werd op 11 januari 1989 geboren in Sarajevo, Bosnië. Gedurende zijn peutertijd brak er een ellendige tijd aan. "Ik ben, samen met mijn moeder, broer en zus, naar Wenen gevlucht." In zijn geboorteland heerste de Bosnische oorlog. Zijn geboortestad werd tijdens gevechten zwaar gebombardeerd. In Oostenrijk begon Bodul aan een nieuw deel van zijn leven.

"Wenen was groot, maar rustig. Ik moest daar even aan wennen, maar heb daar een geweldige tijd gehad. Ik was zes jaar toen ik begon met voetballen. Samen met mijn vrienden ben ik begonnen op de straat." Terwijl Bodul achter het leer aan holde maakte Ajax furore in zijn stad. "Het is wel grappig dat het laatste echte succes in mijn stad was. Ik was nog klein en weet er niets meer van."

Het echte voetbal kende Bodul iets later: "Toen ik acht was ging ik voor First Vienna FC spelen. Daar speelde ik als een aanvallende middenvelder, spelend achter twee spitsen. Ik was vrij klein en zeer behendig. Daarom moest ik achter de aanvallers spelen, dat beviel goed. Destijds speelde ik met FC Twente-aanvaller Marko Arnautović. We zijn goede vrienden."

Bodul manifesteerde zich flink in de jeugdopleiding van First Vienna. Zijn schoolopleiding verliep minder soepel: "School, dat was vaak een probleem, haha. Ik was liever buiten om tegen een balletje te trappen. Daardoor spijbelde ik soms. In Nederland koos ik definitief voor een leven als voetballer, daarom volgde ik alleen de Nederlandse les."

Zestien jaar was Bodul toen hij naar sc Heerenveen vertrok. "Ik speelde met First Vienna op een internationaal toernooi. Heerenveen speelde daar ook. Ik kreeg diverse stages. Naast Heerenveen heb ik ook mee mogen trainen met Bayern München en Blackburn Rovers. Ik kon uiteindelijk kiezen tussen Heerenveen en Blackburn."

"De jeugdopleiding van Heerenveen gaf de doorslag. In Engeland worden er veel spelers gekocht, waardoor jeugdspelers veel minder kans krijgen om door te breken. In Nederland is dat heel anders. Daarom koos ik voor Friesland." Ook qua positie veranderde Bodul. De Kroaat werd een spits. "Ik groeide flink en werd sterk. Daarom werd ik als spits opgesteld."

Die positie lag Bodul wel. "Hoewel ik langer als aanvallende middenvelder heb gespeeld heb ik een voorkeur voor de nummer negen." Communicatieproblemen kende de Oost-Europeaan niet. "Ik sprak destijds al Engels en Duits. Binnen een jaar sprak ik de Nederlandse taal vloeiend. Dat werkte wel beter op het veld."

Bodul speelden met een aantal jongens die nu deel uit maken van Eredivisieploegen. "Ik heb een goede band met Geert-Arend Roorda en Arnór Smárason. Zij spelen nu in het eerste van Heerenveen. Daarnaast heb ik in de jeugd ook met Miralem Sulejmani gespeeld. Mickey is echt een grote voetballer geworden, het was prachtig om met hem te spelen."

"Hij mocht een half jaar niet voetballen", aldus Bodul over de Serviër. "Hij had contractbreuk gepleegd bij zijn oude club, Partizan Belgrado. Daarom mocht hij, van de FIFA, een jaar niet voetballen. Daarom speelde hij met ons mee. Toen Afonso Alves niet meer bij Heerenveen speelde heeft hij echt zijn kans gegrepen."

Na de transfer van Sulejmani ging ook Bodul naar Ajax. "Ik had een aflopend contract in Heerenveen. Ze wilde deze graag verlengen, maar toen Ajax kwam wist ik meteen dat Ajax mijn nieuwe club was. Bij zo'n club twijfel je niet." Bodul kreeg een éénjarig contract in Amsterdam. "We zijn nog niet in gesprek, maar ik hoop dat we snel gaan praten. Ik voel me hier gelukkig."

Hetgeen waardoor Bodul zich kan bewijzen, door doelpunten te maken, lukt prima. "Ik doe mijn best bij Jong Ajax. Via die manier hoop ik bij het eerste elftal te komen. Nu Klaas-Jan Huntelaar is vertrokken hoop ik dat ik mijn kansen krijg. Er moet toch iemand achter Darío Cvitanich staan. Ik denk dat ik nu de tweede spits van Ajax ben."

Marco van Basten liet dit seizoen al twee junioren debuteren. Marvin Zeegelaar en Daley Blind maakte onder de nieuwe hoofdtrainer van Ajax hun eerste speelminuten. "Ik vind het zeer positief. Je ziet toch dat we goed bezig zijn. We zijn een hechte groep en met een goede trainer om ons heen kunnen we voor veel moois zorgen dit seizoen."

Het feit dat er veel reserves van het eerste elftal meedoen is lastig voor het beloftenelftal. "Aan de ene kant is het goed. Als je positief kijkt, het draagt natuurlijk wel ervaring bij. Aan de andere kant zit ons halve team thuis en een kwart op de bank. Vorige week maandag had alleen ik mijn debuut in het eerste niet gemaakt. Dat is toch wel raar."

Het seizoen verloopt voor Bodul goed. De Oostenrijkse Bosniër heeft zich razendsnel aangepast aan Amsterdam. "Amsterdam is een prachtige stad. Ik woon, samen met Mickey, in Amstelveen, vlak bij de RAI. Vanuit Sarajevo ging ik naar Wenen. Dat was een stuk groter, Heerenveen was weer een kleinere stad en nu beland ik in Amsterdam. Een geweldige stad."

De goaltjesdief heeft diverse doelen voor dit seizoen. "Allereerst wil ik een nieuw contract afdwingen. Ik wil dit seizoen kampioen worden met Jong Ajax. Het is jammer dat we de winterstop niet als koploper ingaan. We hebben in ieder geval nog een half jaar de tijd om die positie wel te bereiken. Het zou ook mooi zijn als ik dit seizoen speelminuten mag maken in het eerste elftal."

"Ik bekijk alles rustig. Ik moet niets gaan overhaasten, dat kan nooit goed gaan." In de toekomst heeft de spits wel een droom. "Internazionale", antwoord hij vol overtuiging als er naar zijn droomclub gevraagd word. "Spelen met Zlatan Ibrahimović is een droom voor mij. Die man is zo onwijs goed. Thuis speel ik vaak games op de Playstation tegen Mickey. Ik kies altijd voor FC Inter."

"Mocht Ibrahimović ooit terugkomen naar Ajax moet hij dat voor mij doen", aldus de spits. Voorlopig richt de spits zich op Jong Ajax én Jong Kroatië. "Ik speel nu voor Jong Kroatië. Ik zou het fantastisch vinden om voor het nationale elftal van Kroatië te debuteren. Spelen met Luka Modrić, Danijel Pranjić en Darío Srna lijkt me geweldig."  

Snel reageren

   
   
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord