Column: De Nederlandse eer

Geschreven door Julien Meijboom - Uitgave: 24 oktober 2014 11:01 - Bron: Ajaxinside

De maand oktober, volgens de cijfers van afgelopen seizoenen, de maand waarin Ajax het vaak lastig heeft. PEC Zwolle, FC Twente en Barcelona, drie moeilijke wedstrijden stonden dan ook op het programma. Twee gelijke spelen en een nederlaag in Spanje, Ajax kon de Nederlandse eer niet hoog houden tegen Barcelona en kon daardoor weer rekenen op de nodige kritieken, maar hoe terecht zijn die kritieken?Dinsdagavond, Champions League avond, de wedstrijd in en tegen Barcelona werd gespeeld. De wedstrijd werd, zoals vooraf gevreesd, nooit een wedstrijd omdat het klassenverschil te groot was. De eerste helft gas geven en vervolgens de belangrijke spelers sparen was genoeg om het Ajax van Frank de Boer, dat te erg onder de indruk was, met 3-1 terug naar huis te sturen. Daarna was het wachten op alle kritiek op het beleid van Ajax. Het bekende verhaal over dat Ajax maar niet de stap kan maken om te overwinteren in Europa. Dat zijn nou eenmaal de wetten van de Champions League, het toernooi waarvoor je je rechtstreeks plaatst als je kampioen wordt in je nationale competitie.

Plaats drie in de Champions League poule lijkt het maximaal haalbare op dit moment, de plek die recht geeft op een plek in de knockout-fase van de Europa League. Het toernooi waar in zijn groepsfase ook al Nederlandse ploegen aan deelnemen. Donderdagavond is Europa League avond, de avond van het mindere toernooi in Europa, waar zogezegd de Nederlandse ploegen in thuis horen. Ajax zou volgens de kenners teleurstellen tegen Barcelona, ik herhaal, Barcelona van Messi, Neymar en ga zo maar door. Dus was het aan Feyenoord en PSV om dan maar de Nederlandse eer hoog te houden.

Wedstrijden tegen Rijeka en Panathinaikos, dit moesten dan wel zes punten opleveren, het is immers het toernooi waarin de Nederlandse clubs in thuis horen en Ajax kon de eer niet hoog houden. Maar wie gisteren zijn tv op RTL7 had staan, zag dat Feyenoord ook met 3-1 verloor, alleen niet tegen een Spaans sterrenensemble, maar tegen een onbekend Kroatisch ploegje. Dan moest PSV het maar doen. De titelfavoriet van Nederland wist echter in eigen huis niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel tegen de Grieken uit Athene.

Zeg het maar specialisten, wie moet de Nederlandse eer hoog houden? Hadden deze ploegen het beter gedaan tegen Barcelona? Of moeten we gewoon bij voorbaat al het Champions League-ticket afwijzen?

Wat mij in ieder geval wel duidelijk is, is dat Frank de Boer een geweldige coach is, die ieder jaar opnieuw moet beginnen, omdat de belangrijkste spelers vertrekken. Je ziet de spelers onder zijn hoede groeien, ook in de Champions League, omdat ze daar veel van leren. Die stap naar overwinteren is mogelijk, alleen dan zullen er toch een keer spelers net iets langer moeten blijven. Ook moeten we maar trots zijn op Ajax dat ons vertegenwoordigd in het Kampioenenbal, want een waardige vervanger, is gister nog maar eens bevestigd, hebben we niet.  

Snel reageren

   
   
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord