Column: El Ghazi geeft Ajax zijn gezicht terug

Geschreven door Rutger Hendriks - Uitgave: 13 maart 2015 14:04 - Bron: Ajaxinside.nlHoewel menig supporter schreeuwt om de herinvoering van het oude logo van Ajax – met als belangrijkste argument dat ons gezicht daarmee terugkeert – is er momenteel één speler die Ajax zijn gezicht teruggeeft: Anwar El Ghazi. De 19-jarige vleugelflitser heeft alles wat Ajax-supporters graag zien van een speler.

Allereerst heeft El Ghazi scorend vermogen. De aanvaller kwam in 23 wedstrijden in actie, waarvan zeven als invaller, en trof daarin negenmaal doel. Een gemiddelde waar menig tiener niet aan komt. De wijze waarop deze goals tot stand kwamen, kenden ook veel variatie; met links, rechts, van afstand of koppend. Behalve zijn treffers is El Ghazi ook goed voor zeven assists.

De uit Barendrecht afkomstige aanvaller is een teamspeler en werkt voor de ploeg. Zijn actie in de uitwedstrijd tegen PSV was in dat opzicht een schoolvoorbeeld; hij koppelde in dat moment techniek aan snelheid en gaf een puntgave voorzet, die werd binnengegleden door collega Ricardo Kishna. Een ander voorbeeld is de rush tegen Heracles Almelo aan het begin van het seizoen. Vanaf eigen helft soleerde hij zich een weg door het middenveld en de verdediging van de Heraclieden, om vervolgens de bal aan Arkadiusz Milik te geven. De Pool kon daarna, mede door het ruimte trekken van El Ghazi, de bal in relatieve rust binnen schuiven.

Zijn techniek en snelheid zijn onomstreden, maar ook in het koppie van het toptalent lijkt het goed te zitten. El Ghazi toont zich bereid om kritisch te kijken naar zijn eigen prestaties. Hij realiseert zich terdege dat het voor zijn ontwikkeling goed is om bij Ajax te blijven en veel wedstrijden te spelen. Door de arbeid die El Ghazi levert, het harde trainen, zijn fysiek, de scoringsdrift voor een flankspeler en zijn techniek, is de vergelijking met Cristiano Ronaldo vrij snel gemaakt.

El Ghazi scoort hoog op elk onderdeel van het TIPS-lijstje; techniek, inzicht, persoonlijkheid en snelheid, de wijze waarop jeugdspelers in onze opleiding doorgaans beoordeeld worden. Niet elke actie lukt, niet ieder balcontact is een doelpunt en balverlies lijdt hij regelmatig. Toch is hij voor mij onze hoop in bange dagen, en toont hij wekelijks aan dat hij één van de gezichten is die Ajax de komende jaren naar successen kan leiden.  

Snel reageren

   
   
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord