Danilo Sousa Campos: 'Ik wil hier heel erg graag slagen'

Geschreven door Martijn Ruiter - Uitgave: 01 juli 2008 13:23 - Bron: Ajaxinside.nl

Op vijftienjarige leeftijd werd Wamberto Sousa Campos vader. Negen jaar later vestigde Wamberto zich in Amsterdam, om bij Ajax te voetballen. Zijn zoon deed hetzelfde en bleek een groot talent te zijn. Ajaxinside.nl voelde Richard Danilo Maciel Sousa Campos aan de tand. Vandaag presenteren wij het eerste deel.Danilo, zoals zijn spelersnaam luidt, begon op zijn zesde met voetballen. "Ik was zes toen ik begon met voetballen. Mijn vader speelde toen bij Standard Luik en daar begon ik ook. Twee jaar later ging mijn vader naar AFC Ajax en Simon Tahamata raadde mij aan om mee te doen aan de talentendagen. Ik werd vrij snel aangenomen en liep een jaar mee met de E2. Je zou het een soort stage kunnen noemen."

De geboren Braziliaan had in Nederland wel wat moeite om zich aan te passen. "Ik had wel moeite met de Nederlandse taal en de speelstijl van Ajax. Thuis spraken wij altijd Portugees en in België speelde ik altijd als een aanvallende middenvelder, terwijl ik nu aan de zijkant werd gezet, dat was wennen. Gelukkig spreek ik de Nederlandse taal nu vloeiend en ook het voetballen als buitenspeler gaat me goed af."

"Na mijn stagejaar speelde ik opnieuw in de E2, onder Patrick Ladru. Daarna heb ik tot de C-jeugd in alle elftallen gespeeld. Toen ik B-junior werd kwam ik meteen in de B1 terecht, in plaats van de B2. Daarna kwam ik in de A1 terecht, onder Sonny Silooy," aldus de zoon van de huidige FC Omniworld-aanvaller. "Ik heb het goed naar me zin bij Ajax."

Volgens de rechtspoot vallen de vooroordelen over De Toekomst wel mee. "Van de vermeende hardheid in de jeugdopleiding heb ik geen last. Als je je daar mee bezig gaat houden creëer je last en dat is niet goed voor je. Dat gaan ten koste van je prestatie op het veld. Je moet goed voetballen en dan komt het vanzelf goed. Ik vind het een topopleiding, er breken ook nergens zoveel talenten door als in Amsterdam."

"In de tien jaar tijd heb ik heel erg veel geleerd en gewonnen. In de E- en D-jeugd domineerden we altijd. Dat zie je nu nog, wat dat betreft is de kwaliteit van de Ajax-opleiding heel goed zichtbaar. Ik heb zoveel gewonnen dat ik er nu niet meer opkom," aldus de aanvaller over zijn palmares. "Mijn mooiste doelpunt bij Ajax scoorde ik in de C1 tegen PSV. Op de Toekomst dolde ik vijf man en kwam ik alleen op de doelman af. Ik verschalkte hem met een panna en scoorde dus."

Het wegkapen van talenten in een trend. Jordy Brouwer, Mbark Boussoufa, Per Weihrauch en Quincy Owusu-Abeyie zijn bekende voorbeelden. Buiten de talenten uit Amsterdam spelen ook Patrick van Aanholt, Jeffrey Bruma (Chelsea FC), Vincent van den Berg, Nacer Barazite (Arsenal FC) en Frank Wiafe Danquah (Newcastle United FC) in het buitenland.

"Er was ook interesse voor mij. Twee Italiaanse clubs waren geïnteresseerd voordat ik een contract tekende. Ik heb voor Ajax gekozen. Ik ga niet zeggen welke clubs dat waren, dat doet er niet zoveel meer toe. Ik vind het niet netjes. Ajax doet veel voor je en dan vertrek je niet zomaar. Ik wil hier graag slagen," zo besloot Danilo het eerste deel van ons interview.  

Snel reageren

   
   
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord