Ontketende Younes helpt Ajax voorbij RB Leipzig

Geschreven door Thomas Aalderink - Uitgave: 07 januari 2017 18:34 - Bron: Ziggo Sport


Ajax heeft het trainingskamp in Portugal afgesloten met een klinkende 5-1 overwinning op RB Leipzig. De huidige nummer twee van de Bundesliga had geen antwoord op het spel van Ajax en kende vooral veel moeite met Amin Younes. De behendige buitenspeler was met vlagen ongrijpbaar en beloonde zijn goede optreden met drie treffers en een assist. De Amsterdammers wisten zich zo te revancheren voor de 3-1 nederlaag tegen Excelsior van eerder deze middag.

Beide ploegen begonnen de wedstrijd op de manier zoals de fans gewend zijn. Ajax koesterde het balbezit om zo voetballend tot kansen te komen. RB Leipzig probeerde juist door pressie en via de omschakeling gevaar te stichten. De eerste goede mogelijkheid was er voor Kasper Dolberg. De jongeling kon bij de eerste paal bijna de voorzet van Anwar El Ghazi binnentikken, maar werd goed verdedigd. De tweede goede mogelijkheid leverde wel het gewenste resultaat op. Na iets meer dan twintig spelen legde Davy Klaassen de bal op subtiele wijze achter de Duitse defensie in de voeten van Amin Younes. De Duitser ontsnapte aan buitenspel en tikte de bal beheerst door de benen van Péter Gulácsi.

De verdediging van RB Leipzig had de handen vol aan Younes en zag de wendbare buitenspeler meerdere malen voor gevaar zorgen. Na ruim een half uur spelen kwam Ajax op 2-0 en opnieuw speelde Younes een belangrijke rol. De kleine Duitser profiteerde van een fout van doelman Gulácsi. De Hongaar schoof de bal zo in de voeten van Younes die vervolgens simpel kon afleggen op de meegelopen Kasper Dolberg. Amper drie minuten later was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Ditmaal was Dolberg de aangever en mocht Younes zijn tweede van de middag maken. Zo was het Ajax dat indruk maakte in de eerste helft en met een 3-0 voorsprong de rust in ging.

De tweede helft was amper een minuut oud toen de Amsterdammers opnieuw tot scoren kwamen. De defensie van RB Leipzig ging opzichtig in de fout toen het een schot van Ziyech probeerde te verwerken. Via de kluts kwam de bal voor de voeten van Younes die vervolgens alleen nog maar het laatste tikje moest geven. RB Leipzig had na iets minder dan een uur spelen een penalty moeten krijgen, maar de arbiter zag het vasthouden van Davinson Sánchez over het hoofd. Vijf minuten later was het alsnog raak voor de Duitsers. Davie Selke Kapte Sánchez eenvoudig uit binnen de zestien en schoot vervolgens overtuigend raak.

RB Leipzig ging in de slotfase opzoek naar nog een treffer, maar liep tien minuten voor tijd tegen de vijfde tegengoal aan. Anwar El Ghazi kopte een op maat gegeven vrije trap van Ziyech knap binnen. Na de 5-1 leek Ajax het wel goed te vinden en nam het wat gas terug. Vlak voortijd dacht Selke nog even zijn tweede te kunnen maken. De Tsjech kon vrij uithalen na slecht wegwerken van Onana, maar schoot in kansrijke positie over. Zo nam Ajax revanche voor de nederlaag tegen Excelsior en kunnen de mannen van Bosz morgen met een goed gevoel in het vliegtuig stappen.

Opstelling Ajax:

Onana; Veltman, Sánchez (Westermann 75’), Viergever, Sinkgraven; Schöne, Klaassen, Ziyech (Eiting 86’); El Ghazi, Dolberg, Younes;  

Snel reageren

   
   
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord