Lorenzo Ebecilio: 'Ik wil het Ajax-shirt met trots dragen'

Geschreven door Martijn Ruiter - Uitgave: 30 maart 2009 19:55 - Bron: Ajaxinside.nl

Wie is toch die sterke buitenspeler van Ajax A1? Lorenzo Ebecilio gaf tegenover Ajaxinside.nl een uitgebreid interview. Alles werd besproken. Zijn eerste voetbalwedstrijd, zijn ambitie om ooit met Messi te spelen en zijn hartaanval, wat zijn doorbraak bij AZ dwarszat. Uiteindelijk kwam hij bij Ajax terecht, met een doel: "Mijn stinkende best doen om het eerste te bereiken."De voetbalsport is er met de paplepel ingegoten. Ebecilio's oma speelde vroeger in het Surinaamse dameselftal, zijn oom Ibad Muhamadu speelt tegenwoordig voor Willem II en de rest van zijn familie voetbalde. "Ik werd van huis uit enorm gestimuleerd om te voetballen. Op mijn vierde speelde ik mijn eerste wedstrijd, bij VV de Blokkers. Ik snapte het spel niet en scoorde in mijn eigen doel, terwijl ik er heilig van overtuigd was dat ik iets goeds gedaan had. Ik liep van voor naar achter, ik snapte er nog helemaal niets van."

Ondanks zijn dramatische voetbaldebuut bleek al snel dat hij een voorsprong op de rest had. "Ik was sterker en technischer dan de rest. Mijn leeftijdsgenoten hadden, in mijn ogen, een achterstand op mij, hoewel ik eigenlijk een voorsprong op hun had. Ik deed vaak met hogere elftallen mee en speelde vaak twee wedstrijden per dag." In totaal zou de Hoornees vier jaar op sportpark De Blokkers spelen. Op achtjarige leeftijd maakte Ebecilio de overstap naar HVV Hollandia.

"Mijn oom, eveneens een leeftijdsgenoot van me, had een selectiewedstrijd bij Hollandia. Ze hadden een mannetje te kort en de trainer, Ricardo Appelman, vroeg of ik wilde meedoen. Na die wedstrijd had ik een gesprek met hem en hij vond me getalenteerd en vroeg of ik bij Hollandia wilde spelen. Het was een geweldige tijd. Het was voetballen, voetballen en nog een keer voetballen. Ik had destijds idolen, Ronaldo, Romario en Zinedine Zidane. Ik had een doelstelling, net zo goed worden als hen. Tegenwoordig kijk ik graag naar Lionel Messi en Fernando Torres."

"Op mijn elfde werd ik gescout door AZ. Het was een geweldig moment. Daar train en speel je voor. Dat wil iedereen en mij overkwam het. Ik speelde daar samen met Pepijn Kluin, Ali Messaoud, Erik Schouten en Roland Alberg. Dat zijn de grotere namen uit de AZ-opleiding, hoewel Pepijn naar FC Groningen is vertrokken. Ik heb bij AZ ook met Mitch Apau gespeeld, met hem speel ik nu bij Ajax A1. Ik kreeg veel vertrouwen van mijn trainers, Nick van Aart en Max Huiberts. Ik speelde vaak met hogere elftallen mee en had het enorm naar mijn zin."

Ebecilio kreeg vier jaar terug een hartstilstand. Plotseling. "Ik kreeg een ICD, een soort pacemaker, en sindsdien gaat het goed. Ik heb er gelukkig geen last meer van. Door mijn hartstilstand moest ik terug naar Hollandia. Ik was tot op het bot gemotiveerd om me terug te vechten naar de voetbaltop. Ajax wist wie ik was en bood me een stage aan. Ik wist dat ik dat niveau aankon en voordat Ajax aangaf dat ik in Amsterdam mocht komen spelen wist ik dat het goed zat. Ik was enorm blij met deze kans en wilde die grijpen en niet meer loslaten."

"Je moet in jezelf geloven en doelen stellen. Ik kwam in de B2 terecht. Robin Pronk was mijn trainer en ik heb moeten wennen. Ik zat af en toe op de bank, dat was totaal nieuw voor me. Bij VV de Blokkers, Hollandia en AZ speelde ik altijd. Het jaar erop ging het erg lekker. Ik speelde veel, maakte veel doelpunten, we hadden een zeer talentvol elftal en we werden kampioen. Wat wil je nog meer? Het niveau werd zwaarder en we moesten harder werken en kritisch op jezelf blijven om jezelf te verbeteren"

Ajax beloonde de B1 met veel contracten. Ook Ebecilio kreeg een contract, dat hem tot 2011 aan Ajax bind. "Ik stond versteld. Hoewel ik er met een contract nog lang niet ben. Je moet jezelf willen bewijzen. Iedere training en iedere wedstrijd." De media speculeerde er volop op los. Ajax zou de spelers aan zich binden vanwege buitenlandse interesse. "Onzin. Voor zover ik weet zat geen club achter ons aan. De club had veel vertrouwen in ons en wilde ons graag belonen met een contract. Er was geen andere club in de race, voor mij sowieso niet."

"De B1 was een echt team. We gingen voor elkaar door het vuur. We hebben veel geleerd van Robin Pronk. We vonden hem een strenge trainer, maar we hebben enorm veel van hem geleerd. Hij had natuurlijk de beste bedoelingen en daar heb ik veel van opgestoken. Hij probeerde ons beter te maken en dat is hem gelukt." Ebecilio stapte deze zomer over naar de A-junioren. "Bij Ajax twijfelde ze of ik naar de A1 of de A2 moest. Ik ben erg blij dat het de A1 is geworden. Hoewel ik wel een omschakeling heb moeten maken."

Daarmee doelt de aanvaller op zijn positie. Wegens blessuregevallen speelde de linksbuiten vier wedstrijden als rechtervleugelverdediger. "Dat was wennen. Maar ik snapte de keuze van de trainer wel. Ik ben groot, sterk en ben gretig. Om die positie in te vullen was ik, in mijn ogen, de beste keuze. Daarna ben ik een beetje tussen de bank en de basis geraakt. Ik pak mijn minuten, maar moet hard trainen om een basisplaats te veroveren. Gelukkig hoef ik me niet op één positie te richten. Ik kan vrijwel overal spelen, het liefst speel ik achter de spits of als linksbuiten."

Volgend seizoen stromen diverse spelers naar de beloftes. "Daar ga ik niet vanuit. Ik speel volgend jaar gewoon in de A1 en dat is prima." De vervroegde beloften, dit seizoen zijn Danilo Sousa Campos, Sergio Padt en Daylon Claasen nog A-junioren, lijken al wel bekend. Rodney Sneijder, Geoffrey Castillion en Lorenzo Burnet speelden al met Jong Ajax mee. Ebecilio ziet het iets anders voor zich. "Ik hoop om volgend jaar belangrijk te zijn voor de A1 en dan de stap naar het eerste elftal te maken, dat lijkt me het ideale scenario."

"Ik hoop dat ik het eerste elftal van Ajax kan halen. Zo niet doe ik een stapje omlaag. Ik wil vooral belangrijk zijn. Ik droom van FC Barcelona. Messi besturen vanaf het middenveld, fantastisch. Mensen zeggen vaak: 'Droom lekker verder.' Ik ben van mening dat je in je dromen moet geloven, dan kunnen ze werkelijkheid worden. Je moet knokken om ver te komen. Ervoor leven en altijd in blijven geloven. Als je niet in jezelf gelooft kom je er niet, zo simpel is dat. Je moet kritisch zijn naar jezelf, goed met je lichaam omgaan en als de kans komt, die kans grijpen."

Het feit dat er veel grote namen op zijn posities spelen doet Ebecilio niet veel. "Dat de jongens waar ik me voorbij moet werken ervaring hebben wil niet zeggen dat ik er niet kan komen. Als ik het dan, als jonge jongen, kan laten zien is toch juist mooi?" Wil hij minuten maken moet hij opvallen bij de trainer, Marco van Basten. "Hij moet me uiteindelijk een kans geven. Daar moet ik voor vechten en opvallen bij de A1. Als de trainer weet dat ik het niveau aankan, zal ik laten zien dat ik dat daadwerkelijk kan."

"Ik moet volgend jaar laten zien dat ik beter ben dan de jongens die een kilometer verderop trainen. Al krijg ik geen speelminuten omdat ik slecht speel, daar kan ik mee leven. Dat zal ik snappen. Krijg ik geen minuten, terwijl ik belangrijk ben voor de A1, dan zal dat zwaar zijn. Hoewel ik er niet meer aan zou kunnen doen. Ik moet me gedragen als een Ajacied. Binnen en buiten het veld. Spelen met trots. Het witroodwitte shirt met plezier en trots dragen en voor mijn club door het stof willen gaan. Als dat lukt, dan ben ik klaar voor de grote stap waar ik al zo lang van droom."  

Snel reageren

   
   
Michel Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 30-03-2009 om 22:19  
Best indrukwekkend om te lezen wat hij allemaal al heeft meegemaakt. Vooral zo'n hartstilstand op zo'n jonge leeftijd. Hopelijk krijgt hij hier later geen last van, want ik ken niet echt een andere speler met een pacemaker oid. Ben daarnaast benieuwd wanneer hij speeltijd krijgt in het eerste elftal, zal lastig worden met zoveel aanvallers, maar Van Basten kennende zal hij volgend seizoen denk ik wel zijn opwarming mogen maken.
Peter Beheerder
  0 0 Geplaatst op 30-03-2009 om 23:06  
Mooi en goed interview. Heb hem nooit zien spelen, maar belooft veel goeds. Inderdaad apart met die soort van pacemaker. Maar zo te lezen belemmerd het 'm niet.
Jaffa Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 31-03-2009 om 12:54  

Quote: Peter

Mooi en goed interview. Heb hem nooit zien spelen, maar belooft veel goeds. Inderdaad apart met die soort van pacemaker. Maar zo te lezen belemmerd het 'm niet.Het belemmerd ook niet, het is een kastje wat in je hart zit die je hart weer tot 'leven' brengt als hij weer uit zou vallen..
Ik zou Lorenzo laten debuteren dit jaar in het eerste maar alleen als er niks meer op het spel staat, even laten ruiken aan het grote werk.
Silvester Site legende
  0 0 Geplaatst op 01-04-2009 om 16:58  
leuke speler met een goede induvuele actie, hij heeft alleen geen geluk met de andere talenten met wie die speelt die gewoon even goed zijn zoals jozefzoon castillion en zeegelaar. maar volgende jaar moet ie vlammen in de a1 en mischien gelijk door naar het eerste je weet het maar nooit!
neilson Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 04-02-2010 om 11:29  
hoi lorenzo ik weet niet of jij dit ook kan lezen maar ik hoop dat je in de toekomst geen hartproblemen meer zult hebben.
ik schrok er erg van, vooral omdat er vroeger geen aanwijzing voor was.
gelukkig gaat het nu goed met je .
hopelijk zal jol je laten debuteren in het 1e dan kan ik zien hoe je gegroeid bent in het voetbal.maar als ik alles zo lees dan ben je een aanwinst voor elk team.
zelf hoop ik je ooit weer eens te zien om te vragen hoe het verder met je gaat en je moeder en je kleine zus.
misscien vraag ik dan wel een handtekening voor mijn zoontje.
heel veel geluk en sterkt voor in voetbal toekomst.
groetjes van:
neil nurse.

liano2000 Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 18-12-2010 om 12:13  
Gefeliciteerd dat je in het elftal zit van Ajax
Wij wensen jullie heel veel POWER toe tegen feyenoord
Familie uit Amsterdam
 
[Bewerkt door liano2000 op 18-12-2010 om 12:15]
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord