John Goossens: 'Na dik twee jaar wil ik bij dit elftal weg'

Geschreven door Martijn Ruiter - Uitgave: 26 september 2008 21:45 - Bron: Ajaxinside.nl

John Goossens is twintig jaar oud. De linkspoot van Jong Ajax is al jaren bekend bij het publiek van Ajax. Toch debuteerde de Heemstedenaar nog niet in het eerste elftal van de Amsterdammers. De Ajacied is ambitieus en wil hogerop. "Dit is mijn derde jaar bij Jong Ajax, ik wil bij dit elftal weg", aldus de middenvelder tegenover Ajaxinside.nl.In 1998 deed John Goossens mee aan de talentendagen van Ajax. De kleine aanvaller, normalitair spelend in het shirt van RKSV HBC, mag in de Amsterdamse jeugdopleiding komen voetballen. "Ik kwam met Rawley Roozendaal en Clint Plak naar Ajax. Hun kwam ook uit de talentendagen. Ik kwam in Ajax D2 van Maarten Stekelenburg. De bekendste namen uit dat elftal zijn die van Jeffrey Sarpong en Christian Supusepa."

Goossens vond de jeugdopleiding niets: "Na een jaar vond ik er niets aan. Ik wilde weer weg. Het was me veel te druk, veel gezeik van trainers. Ik vond voetballen bij HBC wel prima. Een gesprek met Robin Pronk veranderde mijn mening. Hij werd mijn trainer in de D1 en vertelde me dat hij veel vertrouwen had in mij en mijn spel. Ik besloot te blijven, speelde mijn eigen spelletje en werd, zoals ze dat dan noemen, een talent."

Goossens doorliep de jeugdopleiding. Uiteindelijk ging hij, met Oranje onder de 17 jaar, mee naar het jeugd-WK in Peru. "Ik speelde lekker", zo kijkt de aanvaller terug op het WK, waar het elftal van Ruud Kaiser derde werd. "Ik maakte een paar doelpunten en gaf enkele goede assists. Het WK verliep voor mijzelf erg goed. " Goossens trof vier keer doel en veroverde de harten van de Nederlandse voetballiefhebbers.

Het ging snel met Goossens. Volgende de Nederlandse media kon de Ajacied naar Chelsea. "Ik weet er niet veel vanaf. Het was zeker niet concreet. Søren Lerby is mijn zaakwaarnemer. Hij had contact met Frank Arnesen. Die was toen net bij Chelsea. Volgens de media had ik al getekend, maar daar was niets van waar. Ik zou, samen met Sarpong, naar Londen gaan. Voor mij was het niet concreet. Jeffrey praat daar nooit over, hij is nogal gesloten."

De linkspoot kreeg zelfs een eigen website, opgericht door een fan. "Het was allemaal leuk en aardig, maar ik heb op gegeven moment zelf gevraagd of hij daarmee kon stoppen. Ik vond dat ik teveel aandacht kreeg. Ik had nog geen status, had nog niets laten zien. Ik wil eerst laten zien wat ik echt kan. Debuteren in het eerste elftal van Ajax. Daarna zullen die randzaken wel weer komen. Ik wil me eerst bewijzen."

Het seizoen erop stond Goossens onder contract. "Daar was ik erg blij mee. Het gaf me een positief gevoel. Een gevoel dat Ajax toekomst in mij zag. Ik kwam bij de beloftes, als linkeraanvaller. Daarna zakte ik een linie terug en nu speel ik zelfs als linksback. Mijn voorkeur neigt naar linksmid. Daar liggen mijn kwaliteiten en voel ik mij prettig. Nu Supusepa niet speelt ben ik de huidige back van ons team."

Het eerste elftal mist een echte linksback. Urby Emanuelson en Jan Vertonghen spelen op die plek, maar zijn van nature middenvelders. "Voor mij geld hetzelfde. Opbouwen gaat me gemakkelijk af, maar het verdedigen is nog zwak. Het is niet zo dat ik daar niet wil spelen. Ik speel altijd met tweehonderd procent inzet. Ik probeer alles goed te doen. Ik heb een voorkeur, maar dat heeft toch iedereen?"

Een officieus debuut heeft Goossens al gehad: "Ik ging vorig jaar mee naar Schotland. Henk ten Cate liet me tegen Falkirk spelen. Na rust verving ik Kennedy Bakircioglü. Het was even wennen, maar gaf me wel veel vertrouwen. Daar werk je al jaren voor en nu stond ik daar. In Schotland, met het Ajax-shirt om mijn schouders. Spelend tussen Sneijder, Heitinga, Huntelaar en Gabri. Dat gaf me erg veel voldoening."

"Het was een teleurstelling dat ik weer terug moest naar Jong Ajax. Het had wellicht wat te maken met een blessure die ik daar opliep. Dat hoort er bij. Dat is voetbal." Supporters hadden een debuut verwacht van de Heemstedenaar. "Ik hoopte er wel op. Dit seizoen hoop ik dat het ook echt gaat gebeuren. Ik ben in topvorm, een beter moment is er niet."


Zonder officieel debuut heeft Goossens al wel een Oranje-training doorlopen. "Marco van Basten had twee spelers nodig. Het eerste elftal had vrij en hij haalde Vurnon Anita en mij van De Toekomst af. Dat was een grote verrassing, maar we waren puur aanvulling. Natuurlijk is het leuk, maar ik wil het niet overdrijven. Het gaf een speciaal gevoel, maar verder niets. Het zijn ook maar gewone mensen."

Jong Ajax is vernieuwd. "Veel nieuwe gezichten. Er zijn veel jongens uit de A1 bijgekomen. Ik wil weg uit Jong Ajax. Ik wil naar het eerste elftal of verhuurd worden. Ik kon naar Vitesse en Roda JC. Ajax wilde niet meewerken aan een verhuur. Dat leek me een teken van vertrouwen, maar daar heb ik tot nu toe weinig van gezien. Het is een vreemd verhaal." Met de blessure van Sulejmani zou de belofte een kans kunnen krijgen. "Daar dacht ik ook meteen aan toen ik het las."

Naast Sulejmani werd ook Darío Cvitanich gehaald. "Ik had verwacht dat Ajax wat spelers zou halen. Het was geen teleurstelling voor me. Het lag in de lijn der verwachting. Ik zou, als jongen van twintig, niet ieder weekend een goede wedstrijd kunnen spelen. Stiekem denk ik dat er dit seizoen een debuut in zit. Je hoopt op meer, maar eerst dat debuut maar. Daarna zien we wel verder natuurlijk."

Ook de promotie van Javier Martina deed Goossens niet veel. "Javier zat al drie jaar bij Jong Ajax. Het was het eerste elftal of weg gaan. Hij mocht blijven, dat is erg mooi voor hem." Naast de promotie van Martina degradeerde een viertal spelers naar Jong Ajax. Ondertussen speelt enkel Laurent Delorge nog in de beloftes. "Laurent heeft veel ervaring en is een aardige jongen. Hij praat veel en pakte zijn degradatie goed op. Ik kan goed met hem opschieten."

Kenneth Perez kwam het kwaadst binnen. "Het lijkt me terecht dat je boos bent. Maar ik hield me niet echt met hem bezig. Laat staan dat ik me druk maakte om zijn situatie. Hij was ook veel bezig met de arbitragezaak. Echt advies kreeg ik niet van hem", zo zei de linkspoot over de middenvelder, die nu onder contract staat bij FC Twente. Naast het vertrek van Perez, Luque en Colin verliet ook Vito Wormgoor de jeugdopleiding.

"Het was erg vervelend voor de groep. Vito was onze aanvoerder en een leider in het veld. We hadden hem heel goed kunnen gebruiken. Nu moeten Toby, Christiaan en ik opstaan. Wij moeten de leiding gaan geven. Ondanks dat Christiaan dan niet speelt gebeurt dat wel. Ook Vurnon Anita doet dat, mits hij bij ons speelt of traint. Die leiding is belangrijk voor de jongens die er net bijkomen. Dat kan je niet overlaten aan de nieuwe jongens."

Als Goossens vooruit kijkt ziet hij de zon. "Spanje, dat lijkt me geweldig. Ik wil eerst belangrijk zijn voor Ajax. Ik wil zeker vijf jaar in het eerste elftal van Ajax spelen. Net zo belangrijk worden als Wesley Sneijder. Dan zou ik ook wel naar Real Madrid willen, dat is toch een droomclub." Om door te gaan met plannen ziet Goossens genoeg. "Afsluiten bij Ajax, dat zou zeker mooi zijn. Dat heeft toch wel wat. Afsluiten bij de club waar je begon. Dat is toch een soort mythe."  

Snel reageren

   
   
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord