Interview: 'Moest eerst m'n zwemdiploma halen'

Geschreven door Peter van Remmen - Uitgave: 25 januari 2012 10:30 - Bron: Ajaxinside.nl

EXCLUSIEF - Ricardo van Rhijn debuteerde op 18 december 2011 in het eerste elftal van Ajax. Tegen ADO Den Haag begon hij in de basis en speelde de met 4-0 gewonnen wedstrijd volledig uit. De pas 20-jarige Van Rhijn kreeg eindelijk het vertrouwen van Frank de Boer en reisde ook mee af naar Brazilië voor het trainingskamp ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Tegenover Ajaxinside.nl vertelt Van Rhijn zijn verhaal over zijn nog prille voetbalcarrière die hem al wel tot het eerste elftal van Ajax bracht.Van Rhijn werd geboren in Leiden op 13 juni 1991. Hij wilde zelf al snel bij de plaatselijke voetbalclub DoCoS gaan spelen, maar zijn ouders lieten dat niet zomaar gebeuren. "Ik moest daarvoor wel eerst mijn zwemdiploma halen", vertelt de Ajacied. "Dat vonden ze toch ook wel een heel belangrijk iets." Die eis te hebben aangehoord en eraan te hebben voldaan, stond het voor de piepjonge Van Rhijn vast dat hij op voetbal zou gaan. "Van kleins af aan ben ik al altijd met een voetbal aan de gang geweest, zoals zoveel kleine jochies dat doen. Dus dat ik wilde gaan voetballen bij een vereniging was snel duidelijk."

Bij DoCoS speelde de verdediger mee in de F'jes en de E-junioren waar hij al werd opgemerkt als een talentvolle speler. "Op jonge leeftijd heb je dat zelf niet echt door. Maar het waren vooral de mensen om je heen die zagen en zeiden 'deze jongen steekt er meer bovenuit dan de rest'. Vervolgens ben ik gescout bij DoCoS en bij Ajax in de D'tjes terecht gekomen", legt hij zijn eerste stap richting het profvoetbal uit. In Amsterdam doorliep hij bijna de gehele jeugdopleiding waar de Ajacied niets anders dan lovend over is. "Ja dat heb ik toch wel heel positief ervaren. Ik heb veel plezier gehad en met mooie mensen mogen werken. Daarnaast vele mooie buitenlandse trips meegemaakt, ook wel heel speciaal eigenlijk", blikt hij terug.

In de jeugd van Ajax maakte Van Rhijn mooie dingen mee. Zo werd hij in de B1 kampioen en mocht hij direct de stap naar de A1 maken. Inmiddels is hij uitgegroeid tot aanvoerder van Jong Ajax en lijkt de verdediger langzaamaan definitief door te groeien naar het eerste elftal. "Het grote verschil met Jong Ajax is toch dat de spelers bij het eerste net even dat kleine stukje slimmigheid extra beheersen. En natuurlijk qua kwaliteit per individu is dat bij het eerste hoger dan bij Jong Ajax. Maar dat is niet meer dan normaal." De Leidenaar voelt zich inmiddels wel op zijn gemak in de ploeg van Frank de Boer. "Naarmate je vaker erbij bent, ga je jezelf steeds prettiger voelen, raakt meer gewend aan het niveau en dat maakt jezelf ook weer beter."

Zijn debuut tegen ADO Den Haag afgelopen december smaakte dan ook naar meer. "Ja, dat voelde echt heerlijk. Om in de Arena te mogen debuteren, top! Dat moment is toch ook waar je het allemaal voor doet. En als het dan eenmaal zover is... alleen maar gevoel van blijheid wat je dan in je hebt", legt hij zijn gevoel uit. Hoewel Van Rhijn beschikt over een aflopend contract, heeft hij wel de ambitie om belangrijk voor Ajax te zijn. "Mijn doel was altijd geweest om mijn debuut te maken. Nu wil ik een goede speler voor Ajax zijn en ik hoop meer wedstrijden in het eerste elftal spelen", aldus de ambitieuze Ajacied wiens zaakwaarnemer, Søren Lerby, inmiddels bekend heeft gemaakt dat Ajax een tweejarige aanbieding heeft klaarliggen voor het grote talent.

Van Rhijn heeft Frank de Boer inmiddels regelmatig meegemaakt, een trainer waarvoor hij veel respect heeft. "Zowel als persoon als trainer is hij fanatiek, streeft altijd naar winnen en daarbij zeker ook naar mooi voetbal", vertelt hij. "Daarvan kan je op het veld natuurlijk heel veel opsteken gezien zijn eigen loopbaan en ervaringen." De persoon Frank de Boer heeft Van Rhijn ook hoog zitten. "Als persoon is hij iemand die zich voor je openstelt, waar je altijd op af kunt gaan om mee te praten en te vragen om advies", aldus de verdediger die de oefenmeester wel een lange carrière bij Ajax ziet hebben. "Dat zou me niet verbazen. Als het aan hem zelf zou liggen zeker wel. Volgens mij heeft hij ook een aantal keren aangegeven voorlopig wel goed op z'n plek te zitten bij Ajax."

Hoewel de carrière van Van Rhijn voorspoedig verloopt, heeft ook hij nog wel punten die hij wil verbeteren. "Ik moet nog meer rust aan de bal krijgen. Dat is iets wat zeker al is verbeterd, maar daar moet zeker nog aan gewerkt worden." Hij vervolgt: "En het koppen. Daar kunnen ook nog wel de nodige traininguurtjes in gestoken worden", zegt hij lachend. Deze punten wil hij eerst in Nederland gaan verbeteren voordat hij een transfer naar het buitenland wil maken. Want waar denkt of hoopt Ricardo van Rhijn over vijf jaar te zijn? "Ik hoop dat ik dan een aantal seizoenen in de Eredivisie heb kunnen spelen, heb kunnen overtuigen, en dat er dan een mooie transfer in het verschiet ligt." En dan is er voor de Ajacied maar één echte favoriete competitie. "Spanje!"

Wed gratis €50,- op wedstrijden van Ajax en kijk gratis buitenlands voetbal!  

Snel reageren

   
   
Jurrian Redacteur
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 12:44  
Hopen dat hij verlengt. Wordt een goeie.
Peter Beheerder
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 14:21  

quote: Jurrian
Hopen dat hij verlengt. Wordt een goeie.Dat sowieso ja. Ben heel erg benieuwd hoe hij het tegen Feyenoord gaat doen. Heb er wel vertrouwen in
jamievb Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 14:25  
We hebben iig als Vertonghen weg gaat een goede opvolger
SanderB Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 14:34  

quote: jamievb
We hebben iig als Vertonghen weg gaat een goede opvolgerDat klopt, maar deze luistert niet naar de naam van Rhijn. Van Rhijn zal rechts gaan spelen. Voor links moet je denken aan namen als Denswil, Koppers en Dijks. Hoewel die laatste een echte back is.
blorb Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 15:41  
zoizo als je al vanaf de d'tjes ajacied bent doe je t goed respect voor van Rhijn hopen dat die t heel ver gaat schoppen
cesam Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 16:34  
Ik moest eerst ook een zwemdiploma halen voordat ik op voetbal mocht.
el thms Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 16:37  

quote: cesam
Ik moest eerst ook een zwemdiploma halen voordat ik op voetbal mocht.haha precies ik ook
SanderB Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 25-01-2012 om 18:39  
Maakt op mij een volwassen indruk. Het zegt natuurlijk ook wel iets dat hij gelijk aanvoerder is geworden van Jong Ajax. Dan moet je toch wel meer kunnen dan aardig een balletje trappen.

Daarbij heb ik ook het idee dat dit een down-to-earth jongen is die niet snel is gek te krijgen. Zowel qua spel als clubs niet. Wat dat betreft een beetje a la Eriksen, ook zo'n rustige jongen die zich niet gek laat maken door de miljoenen.

Laten we hopen dat deze jongen zich bij Ajax kan blijven ontwikkelen en niet stil komt te staan.

Ps. ook ik heb natuurlijk eerst het welbekende zwemdiploma moeten halen.
 
[Bewerkt door SanderB op 25-01-2012 om 18:39]
stephan1 Godenzoon
  0 0 Geplaatst op 01-02-2012 om 13:54  

quote: el thms
[...]

haha precies ik ookIk ook hoor hahaha
Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord