Over AFC Ajax

AFC Ajax NV

Op 11 mei 1998 ging AFC Ajax naar de Amsterdamse beurs. De introductiekoers was destijds ƒ 25,- (€ 11,34). Sindsdien is de officiële naam van Ajax veranderd in AFC Ajax NV. Ajax is genoteerd aan de effectenbeurs NYSE Euronext, in Amsterdam. De winst moet gehaald worden uit kaartverkoop, merchandising, reclame, sponsoring en prijzengeld.

afc ajax

AFC Ajax heeft 73% van de aandelen in handen. Het verzekeringsconcern Delta Lloyd is de enige grootaandeelhouder van Ajax. Het bedrijf bezit, net als Adri Strating, de grootste particuliere aandeelhouder, zo'n negen procent van de aandelen. Ajax nam in 1998 een voorbeeld aan vele Engelse clubs. Met name Manchester United is een succesvolle club in de beursnotering. Vele bestuurders van Ajax hadden rond die tijd een verleden in de beursnoteringen, met Arie van Os als bekendste voorbeeld.

Op de effectenbeurs stijgen en dalen aandelen iedere werkdag. Bij het aandeel Ajax zijn uitschieters geen dagelijkse koek. Slechts bij grote gebeurtenissen wil het aandeel duidelijk veranderen. In het verleden hadden de transfers van Sulejmani, Cvitanich en Huntelaar veel effect op de beurs. Ook de recentelijk behaalde kampioenschappen gaven een positief effect aan de waarde van het aandaal. Daarentegen zorgden de nederlagen tegen Feyenoord en FC Utrecht voor het tegenovergestelde effect.

Het aandeel Ajax schommelt al lange tijd tussen de zes en acht euro. De marktkapitalisatie was tijdens de beursgang 123 miljoen euro. Dit is, na enkele schommelingen na slechte voetbaljaargangen, intussen gestegen naar 161 miljoen euro. Ajax kent de laatste twee seizoenen een aantal financiële meevallers. Zo hadden de transfers van Maarten Stekelenburg, Luis Suárez en Urby Emanuelson een positief effect en ook de deelname aan de Champions League, en daarbij horende kaartverkoop, zorgde voor zwarte cijfers.

Op 17 februari 2008 presenteerde de commissie Coronel een rapport om Ajax het juiste pad op te helpen. Een aanbeveling in dat rapport was de beursgang te beëindigen. Voorzitter John Jaakke zette deze aanbeveling niet door. Uri Coronel, voorzitter van de commissie, nam in juli 2008 het stokje van de Ajax-voorzitter over. De inmiddels vertrokken voorzitter kon niet zorgen dat Ajax geen naamloze vennootschap meer kent, terwijl zijn rapport pleit voor een vernieuwd verenigingsleven, zoals er voor de beursgang bij Ajax heerste.

Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord