Amsterdam ArenA

Amsterdam ArenA

amsterdam arena Stadionnaam: Amsterdam ArenA
Capaciteit: 52.960
Bouwjaar: 1993 - 1996
Geopend op: 14 augustus 1996
Eerste duel: Ajax - AC Milan (0-3)
Ontwerper: Rob Schuurman
Adres: ArenA Boulevard 1
1101 AX
Amsterdam Zuidoost
   

Nadat Ajax het legendarische Stadion de Meer verliet, werd het veel grotere Amsterdam ArenA haar nieuwe thuis. Volgens vele supporters is het stadion in Amsterdam Zuidoost geen echt stadion in vergelijking met haar voorganger. Naast de wedstrijden van Ajax worden er vele grote evenementen georganiseerd. Voorheen werkte de Amsterdam Admirals ook haar wedstrijden in de ArenA af.

De plannen voor een nieuw stadion werden in 1989 gemaakt en vier jaar later werden de plannen voor de Amsterdam ArenA ook ontwikkeld. In 1993 werd er begonnen met de bouw, waarna het stadion op 14 augustus 1996 officieel werd geopend. Het stadion kostte uiteindelijk 202 miljoen euro. Het grootste stadion van Nederland, dat plek heeft voor 52.960 toeschouwers, moest tijdens haar openingsdata meteen een nederlaag verwerken. Dejan Savićević, Marco Simone en Demetrio Albertini scoorden namens AC Milan en Ajax kon daar niets tegenover zetten.

amsterdam arena

Het was een wonder op zich dat het stadion in 1996 stond. In 1990 blokkeerde de Gemeente Ouder-Amstel de bouw van een nieuw stadion nog. Daarom moest het stadion over een autoweg van de Gemeente Amsterdam gebouwd worden. Het idee voor het Transferium was snel bedacht. De parkeergarage is niet het enige technische hoogstandje wat de Amsterdam ArenA biedt. Het stadion was het eerste Europese stadion met een dak dat open en dicht kan.

Hoewel er geen regen, sneeuw en ijzel op het veld kan komen, is het gras van de Amsterdam ArenA jarenlang het grote zorgenkindje van het stadion geweest. De grasmat is in totaal 57 keer vervangen. De laatste keer dat dat gebeurde, was in juli 2009. Na een groot concert van U2 was het veld er opnieuw hopeloos aan toe. Ajax stapte daarna over naar een speciale manier van grasbehandeling. Dankzij SGL-lampen is het veld sindsdien één van de beste velden van de Nederlandse competitie.

De Amsterdam ArenA heeft van de UEFA een vijf-sterren-status gekregen. Daardoor zou het stadion een kandidaat zijn om de finales van de UEFA Champions League en Europa League te organiseren. Op 20 mei 1998 was Amsterdam de gastheer voor de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventis. In 2012/13 vindt de finale van de Europa League plaats in Amsterdam de Amsterdam ArenA. Jaarlijks wordt het stadion ook gebruikt voor andere evenementen zoals Sensation en Toppers in Concert.

Ajaxinside.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren. Meer informatie vind je hier. Akkoord