2020, een bewogen jaar!

Het is 31 december 2020 – de laatste dag van het jaar – doorgaans het moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. En wat een jaar is dat uiteindelijk geweest!

Op 19 januari 2020 begon Ajax nog niets vermoedend aan het nieuwe voetbaljaar en aan de tweede seizoenshelft van het seizoen 2019/20 waar de Amsterdamse club op dat moment nog op drie fronten actief is. Het strijd met AZ om de titel, het beker toernooi en Ajax heeft Europees overwintert. Weliswaar in de Europa League nadat het werd uitgeschakeld in de Champions League.

De eerste officiële wedstrijd van het jaar zal Ajax afwerken tegen Sparta in de eigen Johan Cruijff Arena waar het met 2-1 te sterk zou zijn voor de gasten uit Rotterdam. De eerste goal van dit jaargang werd gemaakt door de inmiddels naar Manchester United vertrokken Donny van de Beek. Dit blijkt de eerste goal te zijn van maar liefst zesentachtig goals die dit jaar – in slechts drieëndertig wedstrijden – zouden worden gemaakt.

Debutanten:

De eerste debutant van dit jaar is de dan nog 16-jarige Naci Ünüvar. Het toptalent maakt zijn debuut – als invaller – op 26 januari in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Spakenburg. De Amsterdammers zouden deze vrij eenvoudig winnen (7-0) mede door een goal van de debutant – uit een penalty – en een hattrick van Siem de Jong.

Verder zouden er naast Ünüvar dit jaar nog zes debutanten – zeven in totaal – vanuit de jeugdopleiding hun opwachting maken: Danilo, Jurrien Timber, Brian Brobbey (met een goal), Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Victor Jensen.

De grote doorbraak:

Ryan Gravenberch, generatiegenoot van de debutanten, draait al wat langer mee bij de selectie van Erik ten Hag. Maar dit jaar was het jaar van zijn definitieve doorbraak. De jongeling behoort wekelijks tot de beste spelers van Ajax. De middenvelder verzorgt – zoals Frenkie de Jong dit deed – de opbouw tussen verdediging en aanval en weet geregeld een assist of goal af te leveren.

Nederlagen:

Het eerste verlies van dit jaar lijdt Ajax in en tegen Groningen. De wedstrijd gaat met 2-1 verloren. Het zou de laatste wedstrijd van Siem de Jong betekenen in een Ajax-shirt en het debuut van de Portugese keeper Bruno Varela. Dit zou de eerste van maar liefst tien verliespartijen zijn dit jaar. Ruim 30% van de officiële wedstrijden van Ajax gingen dit jaargang verloren. Extreem veel. Wat er mede voor zorgde dat Ajax werd uitgeschakeld in de Champions League van het seizoen 2020/21 en de Europa League en de beker van het seizoen 2019/20.

Corona break:

Op zaterdag 7 maart speelde Ajax met de debuterende Jurrien Timber in de basis zijn laatste (uit)wedstrijd voor de corona-break. Ajax won deze belangrijke wedstrijd – met 1-3 – die uiteindelijk de eerste plaats zou veiligstellen en dus directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. Na 190 dagen zou Ajax pas weer haar volgende officiële duel spelen; uit tegen Sparta (0-1) in de Eredivisie voor het seizoen 2020/21.

Eerste seizoenshelft 2020/21:

Vanwege de Corona-break is er besloten om alle topduels na de winterstop te laten spelen. Ajax ontmoet dus in de eerste helft van de Eredivisie enkel de subtop en clubs uit het rechterrijtje. Daarnaast speelt Ajax zes wedstrijden in de groepsfase van de Champions League en zal het voor de winterstop nog éénmaal moeten aantreden in het beker-toernooi. Zoals gezegd won Ajax haar eerste officiële wedstrijd na 190 dagen uit bij Sparta met 0-1 dankzij de Braziliaanse aankoop Antony.  Uiteindelijk zou Ajax van de veertien Eredivisie wedstrijden er elf weten te winnen, verloor het tweemaal en speelde het één keer gelijk. Dit gelijke spel was op de laatste speeldag van dit jaar in het duel uit bij Willem II. De eerste zullen de laatste zijn waar Antony de eerste goal maakte van de eerste seizoenshelft, maakte hij ook de laatste van het jaar.

Champions League:

Het Champions League seizoen verloopt niet zoals gehoopt. In de groepsfase moest Ajax het opnemen tegen Liverpool, Atalanta Bergamo en het Deense Midtjylland. Ajax verliest drie van de zes groepsduels, speelt er één gelijk – tegen Atalanta – en weet er slechts twee – beide van Midtjylland – te winnen. Op de laatste speeldag moest Ajax thuis zien te winnen van de Italianen, helaas wist Ajax de broodnodige overwinning niet binnen te slepen. Waardoor het werd uitgeschakeld in de Champions League, maar wel wist te overwinteren in de Europa League.

Bijzondere uitslagen:

In het uitduel – zonder publiek – met VVV-Venlo wist Ajax een record uit de boeken te schieten. Ajax wist maar liefst met 0-13 te winnen van de Limburgers. Een waarachtige uitslag die iedereen voor altijd bij zal blijven. Maar dit was niet de enige vreemde uitslag deze eerste seizoenshelft. Ook het bekerduel met Utrecht kende een vreemde uitslag: 5-4 bij het debuut van Kjell Scherpen moest de doelman direct viermaal de bal uit het net halen.

Conclusie:

Zoals gezegd een bewogen jaar met hoogtepunten en dieptepunten.

Uitschakeling in de Europa League en het beker toernooi in het seizoen 2019/20 door de Corona-break en het niet afronden van het seizoen verdwijnt dat seizoen in de boeken als een kampioenloos en roemloos seizoen.  Ook is de uitschakeling in de Champions League van het seizoen 2020/21 een flinke tegenvaller. En een extreem hoog verliespercentage van 30%.

Positieve noten zijn er ook zeker. Er waren maar liefst zeven debutanten vanuit de jeugdopleiding in het jaar 2020. Ajax vestigde een nieuw record in de Eredivisie door VVV-Venlo met 0-13 te verslaan. Ajax staat eerste (met één punt voorsprong op PSV), overwintert in Europa en wist ondanks vier tegengoals toch door te bekeren ten koste van Utrecht. De doorbraak van Gravenberch. En ook de vervangers van Hakim Ziyech en Donny van de Beek passen zich goed aan. Davy Klaassen, Mohammed Kudus en Antony weten de supporters te bekoren. Het spel van de aankopen is veelbelovend richting de tweede seizoenshelft.

Op 10 januari staat de eerste wedstrijd van het jaar 2021 alweer op het programma. Ajax speelt dan tegen PSV in de Johan Cruijff Arena.

Forum: Ajax: Seizoen 2020/21 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."