Aanvallend machtig Ajax dendert met 6-1 over FC Groningen heen

Ajax begon de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2022/23 met Brobbey in de spits. Tadic speelde achter het talent waardoor Berghuis kind van de rekening werd. De aanvallende middenvelder begon in de uitwedstrijd tegen Fortuna nog in de basis.

 

Om 14.30 werd het beginsignaal gestart door scheidsrechter Bas Nijhuis. Ajax begon in de verzengende hitte goed. Al in de vierde minuut lag de bal in het net. Rensch zette goed voor, Bergwijn controleerde de bal goed en knalde vanaf zeven meter de bal keihard in het kruis: 1-0! Maar na tien minuten speeltijd stond het alweer gelijk. Ajax speelde een aanval aan de ene kant niet goed uit, Groningen scoorde vervolgens de 1-1 op de counter wegens een matige restverdediging van de thuisploeg.

 

Ajax kreeg nog twee goede kansen tot de drinkpauze in de 24e minuut. Ajax kwam beter uit die onderbreking dan de Groningers. Antony kreeg het op zijn heupen en van buiten de 16 meter knalde de Braziliaan prachtig raak: 2-1!

 

Uiteraard moest Nijhuis na deze show van Antony zich ook weer laten zien dat hij er was. Brobbey werd neergehaald door een te hoog been en de Ajacieden protesteerden omdat er niet werd gefloten. Na het protest kreeg Ajax-aanvoerder Tadic de gele kaart. De Amsterdammers kregen tot rust nog drie prima kansen en de vierde kans net voor rust was raak! Bergwijn kopte hard raak uit een prachtige voorzet van Antony. Ajax ging met een 3-1 voorsprong de rust in. Verdedigend zag het er soms wankel uit, maar aanvallend was het genieten.

 

Ajax kwam ongewijzigd de kleedkamer uit, bij Groningen waren er twee wissels. Lundqvist en Suslov eruit, Oratmangoen en Abraham waren de verse krachten. Ajax bleef echter heer en meester en in de 57e minuut was het weer raak. Opnieuw was het Bergwijn die met zijn derde goal voor de 4-1 tekende, assist was van Tadic. Na de goal kregen Taylor en Timber ook nog prima kansen op meer.

 

En die vijfde goal kwam er en was van complete Ajax-jeugd makelij. Timber zette op, Brobbey kaatste op Taylor en die maakte simpel de 5-1! Schreuder besloot om vlak daarna drie wissels toe te passen. Taylor, Brobbey en uitblinker Bergwijn mochten hun rust pakken. Klaassen, debutant Lucca en Berghuis mochten zich nog twintig minuten laten zien. De eerste Italiaan in Ajax-dienst kreeg vrij snel twee goede kansen, maar tot een doelpunt voor Lucca kwam het niet. Overigens bevond hij zich twee keer in buitenspelpositie.

 

Tadic en de geblesseerde Rensch werden zeven minuten voor tijd van het veld gehaald. Kudus en de naar Torino afzwaaiende Schuurs kwamen erin. Ajax kreeg nog een terechte penalty na hands en Nijhuis wees met tegenzin naar de stip. Berghuis zette de penalty om naar 6-1. Het was een galavoorstelling van de landskampioen. Alleen verdedigend was het soms wat labiel, maar wellicht verandert dit snel met de komst van Sanchez, Bassey en Kaplan. Een mooie Ajax-middag!

Aanvang: 14.30 uur – Scheidsrechter: Nijhuis

Scoreverloop:

1-0, Bergwijn (4)

1-1, Ngonge (10)

2-1, Antony (28)

3-1, Bergwijn (45)

4-1, Bergwijn (57)

5-1, Taylor (66)

6-1, Berghuis (87, p.)

Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Blind, Wijndal; Taylor (Klaassen/70), Álvarez, Tadić (geel); Bergwijn (/70), Antony; Brobbey (Lucca/70).

Wissels Ajax: Gorter, Stekelenburg, Schuurs, Baas, Magallán, Klaiber, Klaassen, Lucca, Kudus, Berghuis.

FC Groningen: Verrips; Kasanwirjo (Van Gelderen/90+2), Te Wierik, Balker, Määtä; Pelupessy, Duarte (Valente/79), Lundqvist (Oratmangoen/46); Ngonge (Joosten/62), Suslov (Abraham/46); Strand Larsen.

Wissels FC Groningen: Leeuwenburgh, De Boer, Dankerlui, Kalley, Dammers, Van Gelderen, Irandust, Valente, Abraham, Postema, Oratmangoen, Joosten.

Forum: Ajax: Seizoen 2022/23 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.