Amin Younes I

Ajax bereikt halve finale Europa League na ongekende thriller

Bron
Ajaxinside.nl

Het bleef tot de laatste minuut spannend, maar Ajax heeft de halve finale van de Europa League bereikt. De Amsterdammers zagen de 2-0 thuisoverwinning van vorige week als sneeuw voor de zon verdwijnen en leken te gaan sneuvelen in de kwart finale. Met een man minder en een 3-0 achterstand leek het gespeeld, totdat Viergever alles omdraaide. Diep in de verlening was hij de man die op de goede plek stond. Na die treffer was Schalke 04 gebroken en maakt Amin Younes met de 3-2 aan alle twijfel een einde.

Schalke had wat goed te maken na de afgang in Amsterdam en koos vanaf het eerste fluitsignaal de aanval. De Duitsers zette vroeg druk en hadden binnen twee minuten al tweede goede mogelijkheden om zeep geholpen. In de eerste minuut kreeg Goretzka de bal verkeerd op de schoen en nog geen zestig seconden later raakte Meyer de paal. Ajax zette hier in de beginfase alleen een vrije trap van Ziyech tegenover.

Na een stormachtige openingsfase kwam Ajax in de loop van de eerste helft steeds beter in de wedstrijd. De Amsterdammers lieten de bal steeds vaker het werk doen en konden zo onder de Duitse pressie vandaan komen. Ajax nam de wedstrijd langzaam over en creëerde ook steeds meer mogelijkheden. Traoré dacht zelfs de openingstreffer op zijn naam te zetten, maar zag dat de grensrechter zijn vlag al had opgestoken.

Het tweede deel van de eerste helft liet zich kenmerken door slordigheden. Beide ploegen lieten verdedigend de nodige steken vallen, maar ook in aanvallend opzicht ging er veel mis. Zo kon Schalke 04 niet profiteren van de fouten die Ajax achterin maakte en schoot Younes in kansrijke positie tegen zijn directe tegenstander.

Na de rust was het Ajax dat sterker uit de kleedkamer kwam en Fährmann twee keer aan het werk zette. Net als in het eerste duel was de doelman scherp en hield zo zijn doel schoon. Niet veel later wordt Onana aan de andere kant wel geklopt. Goretzka kreeg de bal mee van Burgstaller en schoot vervolgens hard raak. Niet lang daarna werd het zelfs 2-0. Höwedes zette met een simpel overstapje de gehele defensie op het verkeerde been, waarna Burgstaller vrij kon binnentikken.

Binnen nog geen drie minuten kantelde het duel volledig en was Schalke ineens de favoriet om de halve finale te bereiken. De thuisploeg pakte het initiatief steviger in handen en liet Ajax niet meer aan het voetballen komen. Alleen via een spaarzame counter kwam Ajax nog tot een goede mogelijkheid. Ajax kwam nog dieper in de problemen toen Veltman zijn tweede gele kaart kreeg. De verdediger zette onnodig het blok en werd voor de tweede keer op de bon geslingerd. Ajax moest daardoor met een man minder de verlening ingaan.

Ook in de verlening worstelde Ajax met zichzelf en moest het lijdzaam toekijken hoe Schalke de wedstrijd controleerde. De druk werd steeds verder opgevoerd en uiteindelijk moest Ajax zwichten. Viergever liet zich bij de tweede paal te kijk zetten door Caligiuri. De vleugelspeler van Schalke kreeg te veel ruimte en kopte de bal achter Onana.

Ajax leek verslagen, maar wist dat één moment genoeg was om de wedstrijd weer om te draaien en dat moment kwam er. Viergever gaf niet op en zag de bal via de kluts achter Fährmann vallen. Schalke moest daarna weer op zoek naar een treffer en in die zoektocht kreeg het de deksel nogmaals op de neus. Door de risico’s die de thuisploeg moest nemen kwam er steeds meer ruimte voor Ajax. Younes wist daar in de laatste minuut van te profiteren en schoot in alle vrijheid Ajax definitief naar de halve finale.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Thomas Aalderink

Thomas Aalderink