Ajax bijt tanden stuk op FC Utrecht en verliest met 0-1

Ajax trapte eindelijk weer eens af op een gewone zondagmiddag om 14.30 uur. In de Johan Cruijff Arena stond FC Utrecht als tegenstander op het veld. De algemene opvatting voor de wedstrijd was dat het geen push-over zou worden voor de Amsterdamse club.

Toch leek het daar in de beginfase niet op, want Ajax kreeg via Neres en vooral Haller twee zeer grote mogelijkheden om de score te openen. Die laatste liet zich vallen na een duel met een Utrecht-verdediger, maar scheidsrechter Nijhuis zag er geen penalty in. Na precies een kwartier kwam Sylla aan de eerste kans toe voor FC Utrecht, maar Alvarez greep goed in. Een minuut later kreeg Utrecht weer een kans, want Nijhuis weigerde te fluiten na een overtreding op Berghuis. Weer handelde de Ajax-defensie adequaat. Na de redelijk enerverende openingsfase kwam het tempo wat lager te liggen.

Het was weer Utrecht dat er in de 27e minuut goed uitkwam via ex-Ajacied Warmerdam, maar het leverde de Domstedelingen niet meer op dan een corner. Na een half uur stond nog altijd de brilstand op het bord. Het werd er niet beter op en Ajax-trainer Ten Hag liet Blind, Klaassen, Rensch en Antony warmlopen. Nijhuis bewees dat hij wel kan ingrijpen en gaf Van der Maarel een gele kaart na een overtreding op Alvarez.

Ajax werd weer een beetje wakker en de Amsterdammers kregen voor rust nog enkele kansen, maar gescoord werd er niet meer. Ajax speelde niet slecht, maar niet goed genoeg om het taaie FC Utrecht uit elkaar te spelen. Ten Hag moest wat verzinnen in de rust.

De tweede helft begon zonder wissels en de landskampioen begon niet goed. De eerste vijf minuten waren er geen echte kansen te noteren en de irritatie sloeg toe bij de Amsterdammers. Gravenberch kreeg daarom een gele kaart.

In de 57e minuut kreeg Ajax drie kansen achter elkaar. Ze werden alle drie gemist. Een minuut later wisselde Ten Hag ook in drievoud. Tagliafico, Gravenberch en Neres verlieten het veld. De vervangers waren Blind, Klaassen en Antony. Ajax en het verse trio had nog een dik half uur om de drie punten in Amsterdam te houden.

De Utrecht-goalie Paes kreeg vlak daarna een gele kaart wegens tijdrekken. De druk van Ajax leek toe te nemen. Ook Maher kreeg een minuut later een gele kaart vanwege hetzelfde vergrijp. Ondertussen zaten we in de 67e minuut en de tijd begon langzamerhand te dringen.

In de 72e minuut wisselde Ten Hag voor de vierde keer. De onzichtbare Haller werd gewisseld voor Daramy. Ajax drong aan, maar in de 77e minuut viel de goal aan de andere kant. Ex-Ajacied Warmerdam scoorde met een goede schuiver van buiten de 16 en passeerde Pasveer: 0-1…de assist kwam van….ex-Ajacied Timber.

Tien minuten voor tijd brachten de Amsterdammers nog een aanvaller in het veld. Danilo verving centrumverdediger Martinez. Daramy kreeg vlak na die wissel nog een goede kans, maar de vleugelspeler schoot onbesuisd over. De ingevallen ‘Utrecht-Timber’ kreeg daarna een grote kans op de 0-2, maar Pasveer redde eenvoudig. Ajax leek gebroken en de eindfase met vijf minuten blessuretijd leverde niets meer op. Het bracht de Ajacieden de eerste nederlaag van het seizoen. De euforie is voorbij.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.