Daley Blind Lasse Schöne

Ajax blijft in Utrecht mede dankzij de VAR in het spoor van winterkampioen PSV

Ajax heeft het jaar 2018 op een positieve manier afgesloten. De traditioneel lastig uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd met 1-3 gewonnen. Dankzij Dolberg en een door de VAR gegeven strafschop van Tadic kwam Ajax op een 0-2 voorsprong. Door een late treffer van Venema kwam de spanning terug in het duel, maar de Amsterdammers hielden stand. Frenkie de Jong zorgde in de laatste minuut nog voor de 1-3 en daardoor blijft Ajax in het spoor van winterkampioen PSV.

De Amsterdammers begonnen sterk in de traditioneel lastig uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Het elftal, zonder de geblesseerde Tagliafico, nam direct het initiatief. De thuisploeg probeerde druk te zetten, maar de mannen van Ten Hag wisten zich daar meestal goed onderuit te voetballen. Hierdoor lag er ook regelmatig ruimte voor Ajax om gevaarlijk te worden.

De eerste keer dat er echt veel ruimte lag, sloeg Ajax direct toe. Utrecht verspeelde de bal op de helft van Ajax en binnen één pass stonden de bezoekers in een drie tegen twee situatie aan de andere kant. Dolberg kon met Blind en Tadic aan zijn zijde op het centrale duo van Utrecht af en bleef goed rustig. Samen met blind speelde de Deen het netjes uit en mocht uiteindelijk zelf afdrukken.

Door de 0-1 werd de thuisploeg gedwongen om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Advocaat schoof zijn mannen wat verder naar voren en daar had Ajax het lastig mee. De Amsterdammers kregen steeds meer moeite om onder de druk vandaan te spelen. Hierdoor kwam FC Utrecht beter in de wedstrijd, maar grote kansen bleven uit. Alleen via dode spelmomenten wist de thuisploeg voor de rust gevaar te stichten.

In de beginfase van de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld ongewijzigd. Ajax had het beste van het spel en Utrecht probeerde vaak tevergeefs druk te zetten. Ondanks dat grote kansen uitbleven, hing een tweede treffer in de lucht. Die viel uiteindelijk ook na een klein uur spelen al had Ajax daar wel de hulp van de VAR voor nodig.

Niet voor het eerst deze middag had Willem Janssen handen en voeten nodig om Dolberg af te stoppen. De spits leek op weg naar een goede kans, maar werd overduidelijk vastgehouden. Tot die conclusie kwam de VAR ook na veelvuldig de herhaling te hebben bekeken. Higler nam die beslissing over en legde de bal op de stip. Tadic, die niet zijn beste wedstrijd speelde, bleef rustig en schoot de bal onberispelijk achter Jensen.

Ajax dacht de wedstrijd vervolgens uit te spelen, maar met nog dik een kwartier op de klok bracht FC Utrecht de spanning terug in de wedstrijd. Klaiber legde de bal bij de tweede paal op het hoofd van Venema die simpel kon binnenkoppen. Hierdoor groeide bij FC Utrecht de hoop op een punt en besloten alles of niet te gaan spelen. Dit leverde een aantal hachelijke momenten op, maar de grootste kans was er aan de andere kant.

Na een corner van FC Utrecht ging Hakim Ziyech alleen op doelman Jensen af, maar kon het duel niet beslissen. De middenvelder leek er te makkelijk over te denken en schoot recht op de doelman. Een misser zonder gevolgen. Utrecht kwam niet meer tot grote kansen en Frenkie de Jong maakte er, na fraai voorbereidend werk van Ziyech, in de allerlaatste minuut nog 1-3 van. De VAR keek er nog even naar, maar Dolberg stond geen hinderlijk buitenspel. Hierdoor blijft Ajax in het spoor van PSV.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink