Ajax blijft koploper in groep G

Geschreven door Joep Maigret – Uitgave: 29 september 2016 21:04 – Bron: Ajaxinside.nl

AMSTERDAM – Ajax heeft vandaag wederom gewonnen in de groepsfase van de Europa League. De Amsterdammers hielden de drie punten in eigen huis door met 1-0 te winnen van opponent Standard Luik. De Belgen speelden eerder tegen Celta de Vigo, dat duel eindigde in een gelijkspel (1-1). Ajax was al koploper in groep G door de overwinning op Panathinaikos (2-1) en blíjft dat nu dus ook. Op 20 oktober speelt Ajax haar derde wedstrijd, tegen Celta de Vigo, in Spanje.

Peter Bosz wil zijn ploeg liefst zien met controle vanuit balbezit en dat was vanavond goed terug te zien in de wedstrijd. Standard kwam heel weinig aan voetballen toe in de eerste helft en Ajax was de overheersende ploeg. In de tweede helft liet Ajax zich meer inzakken, maar het enige doelpunt aan de kant van de Amsterdammers was genoeg. Door de schorsing van Hakim Ziyech was er een basisplaats voor Nemanja Gudelj op het middenveld. Bovendien hing er een geweldige sfeer in de (dichte) Amsterdam ArenA, dat met ruim 31.000 man was gevuld.

1469623920

In de eerste 45 minuten speelde Ajax erg dominant en ging de bal goed rond, zoekend naar het gaatje. Binnen het kwartier waren er al drie grote doelkansen. Vooral Bertrand Traoré en Amin Younes maakten een sterke indruk. De buitenspelers werden erg vaak gezocht en zij zorgden op hun manier, met mooi combinatievoetbal, voor het meeste gevaar. Het positiespel waar op is getraind, lijkt goed uit te pakken en leverde grote kansen op. Traoré was met zijn ‘Robben-achtige’ bewegingen vaak in de buurt, maar zijn schoten waren niet overtuigend genoeg. Voor Sinkgraven was het nog even wennen op de linksbackpositie. In balbezit was hij erg twijfelachtig en maakte af en toe de verkeerde keuze. Het meeste gevaar van Standard ging ook over de rechterkant, maar echt dichtbij kwamen de Belgen niet. Het combinatiespel van de buitenspelers van Ajax resulteerde in een doelpunt. Het was Gudelj die de bal onderschepte na een fout van Standard en hem gelijk meegaf aan Traoré. De Chelsea-huurling gaf al mooie steekballetjes en ook deze steekbal was precies op maat voor Dolberg, die vervolgens de bal via binnenkant paal in de verre hoek schoof: 1-0. De Deense spits speelt al heel volwassen voor zijn jonge leeftijd. Zijn loopacties zijn erg ‘natuurlijk’ en dat belooft nog wat voor de toekomst. Het had eigenlijk al 2-0 moeten staan voor rust. Opnieuw was het goed voetbal van Traoré en Younes, die zochten naar Klaassen en Dolberg. De achttienjarige spits had kunnen uithalen na een goede steekbal van Klaassen, maar koos ervoor om de bal breed te leggen, waar de verdedigers van Standard tussen zaten.

In de rust voerde Peter Bosz geen wijzigingen door. Dezelfde elf van Ajax trapten af voor het begin van de tweede helft. De coach van Ajax gaf eerder al aan voorzichtig aan te doen met zijn talentvolle Deense spits Kasper Dolberg, die belangrijk was met het enige doelpunt. De tweede helft was minder smaakvol dan de eerste helft. Er volgden dan ook maar weinig doelkansen. Standard Luik kwam beter uit de verf. De uitploeg was, met een snoeiharde pegel van Mbenza op de paal, dichtbij de gelijkmaker. Gudelj was aan de andere kant dichtbij de 2-0 met een vrije trap van ongeveer twintig meter, maar die ging naast. Mateo Cassierra was twee keer dichtbij een doelpunt, maar het mocht niet baten. De toeschouwers hielden hun adem in toen er vlak voor het eind van de wedstrijd een grote kans was voor Dompé, maar Onana was alert. Eindstand 1-0.

Overigens eindigde de andere wedstrijd in groep G, die tussen Celta de Vigo en Panathinaikos, in een 2-0 overwinning voor de Spanjaarden. De stand in groep G is nu als volgt:
1 Ajax 2 6
2 Celta de Vigo 2 4
3 Standard 2 1
4 Panathinaikos 2 0

Aanvang:

Donderdag 29 september – 19:00 uur
Scheidsrechter:
Paolo Mazzoleni (ITA)
Scoreverloop:
1-0, Dolberg (28)

Ajax:
Onana; Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven (geel); Klaassen, Schöne (Riedewald/62), Gudelj; Traoré, Dolberg (Cassierra/69), Younes (El Ghazi/86).
Bank:
Boer, Tete, Westermann, Riedewald, Bazoer, El Ghazi, Cassierra


Standard Luik:

Gillet; Fai, Scholz, Laifis, Andrade; Dossevi (Legear/80), Enoh, Trebel, Edmilson (Mbenza/69); Raman (Dompe/69, geel), Belfodil (geel).
Bank:
Hubert, Soares, Echiejile, Cisse, Legear, Dompé, Mbenza.
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.