Ajax Logo

Ajax boekt door coronavirus nettoverlies van € 8,1 miljoen euro

Ajax heeft het financiële jaarverslag over het seizoen 2020/21 gepubliceerd. Vanwege de impact van het coronavirus heeft Ajax een miljoenenverlies geleden, maar grote transfers zorgden voor een kleiner verlies.

Ajax moest geruime tijd in een lege Johan Cruijff Arena spelen en daardoor had de Nederlands kampioen geen inkomsten uit de kaartverkoop. Daardoor werd er een netto-omzet van 125,2 miljoen genoteerd; 37,1 miljoen lager dan een jaar eerder.

Het totale operationele verlies bedraagt 33,1 miljoen euro, onder meer omdat 3 miljoen uit de Champions League-inkomsten zijn uitgegeven aan de Nederlandse clubs die geen Europees voetbal speelden, als eenmalige solidariteitsbijdrage. Het netto resultaat is uiteindelijk 8,1 miljoen negatief, terwijl het totale vermogen van Ajax nu 220 miljoen bedraagt, 6,8 miljoen minder dan voorheen.

Ook betaalde de club 2,3 miljoen meer aan lonen, salarissen en sociale lasten: die post bedraagt nu 94,7 miljoen euro. ‘Voornamelijk door een toename in de salariskosten voetbal als gevolg van de gestegen premies door de behaalde sportieve resultaten’, meldt Ajax. In totaal zijn de vaste salarissen voor spelers juist gedaald. Dat komt door uitgaande transfers, maar ook omdat de spelers loonoffers hebben gebracht. Dat geldt overigens ook voor directie en werknemers.

Omdat Ajax 86,1 miljoen euro aan spelers verkocht werd het verlies verzacht. Donny van de Beek (Manchester United), Hakim Ziyech (Chelsea), Sergiño Dest (Barcelona), Sven Botman (Lille OSC) en Lassina Traoré (Shakhtar Donetsk) tellen mee over afgelopen boekjaar.

Forum: Ajax: Seizoen 2021/22 (Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.