Justin Kluivert en Davy Klaassen

Ajax boekt sensationele zege op Lyon

Ajax staat met één been in de finale van de Europa League. In een sensationele wedstrijd was de ploeg van Peter Bosz met 4-1 te sterk voor Olympique Lyon. Bertrand Traoré (2x), Kasper Dolberg en Amin Younes maakten de Amsterdamse goals. Volgende week donderdag volgt de return in Frankrijk.

Het was een krankzinnige avond in Amsterdam. Vanaf het begin was duidelijk dat de Franse tegenstander een stuk sterker was dan bijvoorbeeld Schalke 04. Lyon kreeg ook de eerste kans, via Maxwel Cornet. Het lukte Ajax niet om in zijn spel te komen en kansen bleven uit. Maar daar was opeens een vrije trap die een kans bood.

Ziyech gooide de bal voor en Traoré promoveerde de vrije trap tot doelpunt. Een orkaan van vreugde barstte los in de uitzinnige Johan Cruijff ArenA. Het bleek het kantelpunt in de wedstrijd. Tien minuten na de openingsgoal profiteerde Traoré van een foutje achterin bij Lyon. De rechtsbuiten kopte de bal door, waarna Dolberg heel knap afrondde: 2-0.

De voorsprong was lichtelijk onverdiend te noemen, omdat Lyon nog altijd de bovenliggende partij was. Toch kreeg het vertrouwen van de Fransen een flinke tik door de tegengoals. Vlak voor rust kreeg Amin Younes nog een behoorlijk kans op de 3-0, maar dit keer pakte doelman Lopes de bal.

Na rust was Lyon direct gevaarlijk en leek Ajax een spannende tweede helft tegemoet te gaan. Maar de bal ging er opnieuw in aan de andere kant. Het schot van Younes werd gekraakt, maar de bal ging via de verdediger nét over de lijn. Er was even twijfel, maar de scheidsrechter keurde de goal goed: 3-0.

Een ongelofelijk riante voorsprong en de sfeer in de ArenA was waanzinnig. Ajax kreeg na de derde goal ook kansen op een grotere voorsprong via schoten van Dolberg en Traoré. Maar deze mogelijkheden gingen er een keer niet in. Aan de andere kant wist Mathieu Valbuena te profiteren van onoplettendheid in de Ajax-defensie. Hij maakte er 3-1 van.

In plaats van dat de onzekerheid toesloeg, ging Ajax direct weer in de aanval. De slotfase van de wedstrijd was krankzinnig te noemen. Het spel golfde op en neer. Fekir kreeg een reuzenkans op 3-2, maar Onana bracht heel knap redding. Lyon wisselde aanvallend, waardoor er veel ruimte lag voor Ajax. Daar profiteerde Traoré van. Na een prachtige voorzet van Hakim Ziyech (zijn derde (!) assist) werkte de Burkinees de 4-1 tegen de touwen. Het zorgde opnieuw voor uitzinnige vreugde bij de Amsterdamse fans.

Na de vierde treffer was het eigenlijk wachten op de vijfde goal van Ajax. De ploeg had een enorme drive naar voren en kreeg meerdere mogelijkheden op nóg een goal. Lyon kreeg ook nog kleine kansjes, waardoor Onana zich af en toe kon onderscheiden. Na 94 spectaculaire minuten floot scheidsrechter Rocchi voor het einde wedstrijd met een 4-1 eindstand. Een ongekende luxe met nog een return op het programma.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Dennis de Bruin

Dennis de Bruin