Geschreven door Dennis de Bruin – Uitgave: 07 februari 2016 14:30 – Bron: Ajaxinside.nl

Ajax heeft in een prachtig gevecht met 2-1 gewonnen van Feyenoord. De ploeg van Frank de Boer kwam nog wel op achterstand in de Klassieker, door een vroege goal van Jens Toornstra. Maar niet veel later maakte Amin Younes alweer gelijk en in de tweede helft zorgde matchwinner Riechedly Bazoer met een schitterend doelpunt voor de beslissing. Zo eindigde het mooie voetbalgevecht in een overwinning voor de Amsterdammers.

De thuisploeg startte met Veltman als rechtsback, Van der Hoorn in het centrum met Riedewald en voorin mocht Schöne weer eens beginnen. Daardoor belandde Arek Milik op de bank. Daarnaast keerde Davy Klaassen terug in de basis. Nog voor de aftrap nam John Heitinga afscheid van het Amsterdamse publiek. Spelers van Ajax en Feyenoord vormden een erehaag voor de Ajacied. Een prachtig eerbetoon.

Al vroeg in de wedstrijd trapte Riedewald in het gras en raakte daarbij geblesseerd. De verdediger werd na tien minuten vervangen door Nick Viergever. Niet lang daarna scoorde Feyenoord. Jens Toornstra kreeg alle tijd en ruimte om eens uit te halen: 0-1. De bezoekers konden vervolgens achteroverleunen in een verdedigend 4-5-1 systeem. Maar lang werd er niet genoten van de voorsprong. Younes dribbelde twee man voorbij en prikte via de binnenkant van de paal raak: 1-1.

Na de gelijkmaker ontstond er een heerlijke open strijd, met kansen over en weer. Voor Ajax was er de kans via Anwar El Ghazi, die Vermeer omspeelde, maar waarna de keeper met een sliding de 2-1 voorkwam. En Feyenoord kreeg via Van Beek en Vilhena behoorlijke mogelijkheden. Na rust lag het tempo en het niveau een stukje lager dan in de wervelende eerste helft.

Na een uur spelen nam de druk van Ajax toe en dat leidde tot de 2-1. De bal kwam voor de voeten van Bazoer, die de bal op schitterende wijze in de kruising schoot. De ArenA ontplofte, de vreugde was uitzinnig. Vlak daarna kreeg de thuisploeg een uitgelezen kans om de voorsprong te vergroten. Davy Klaassen werd in het strafschopgebied neergehaald door Kenneth Vermeer: strafschop. Nemanja Gudelj nam plaats achter de bal en schoot huizenhoog over. Een gemiste kans.

In de slotfase ging Feyenoord alles of niets spelen, in de hoop een zesde nederlaag op rij te voorkomen. Maar ook invallers Elia en Kramer konden geen potten meer breken in de tweede helft. Zodoende kon Ajax de zege over de streep trekken en neemt het (voor even) de koppositie over van PSV, dat later op zondag in actie komt tegen FC Utrecht.

Het was een prachtige voetbalmiddag, die echter werd ontsierd door ‘supporters’ van Vak410. Naast het uitfluiten van keeper Vermeer klonken er ook spreekkoren in zijn richting (overigens ook richting Kuyt aan het begin van de wedstrijd). En als dieptepunt werd een pop van de oud-Ajax-doelman opgehangen aan een touw bij de tweede ring. Walgelijk.

Opstelling Ajax: Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Riedewald (11. Viergever), Dijks; Gudelj, Bazoer (81. Van de Beek), Klaassen (c); Schöne, El Ghazi, Younes (75. Fischer).