Ajax breekt pas laat de ban tegen tien Groningers: 2-0

Na het midweekse treffen tegen Fortuna volgt een paar dagen later alweer de volgende thuiswedstrijd in de Eredivisie. Groningen is vanavond de tegenstander. Ten Hag kan weer beschikken over twee Marokkaans internationals. Zowel Ziyech als Mazraoui beginnen vanavond in de basis.

Het spelbeeld is direct duidelijk. Groningen heeft geleerd van de wedstrijd tegen PSV en houdt de ruimtes klein. Het is zoeken naar een gaatje. Promes, woensdag nog goed voor een hattrick, krijgt als eerste en goede kans. Promes schuift de bal langs het doel. Kort daarop krijgt Ziyech een goede kans, maar hij stuit op keeper Padt. Ajax is voetballend prima deze avond, maar het ontbreekt aan de scherpte om kansen om te zetten in doelpunten. Neres is handig in de kleine ruimte, maar weet het niet af te ronden. Tussendoor is Groningen via ex-Ajacied Warmerdam ook nog gevaarlijk, maar Onana wordt niet aan het werk gezet. Dat moet hij wel kort voor rust bij een schot van eveneens ex-Ajacied Zeefuik. Het ligt echt niet aan het veldspel van Ajax, maar net als woensdag tegen Fortuna wil het maar niet lukken om in de eerste helft op voorsprong te komen. Na vele doelpogingen en bijna-kansen is het rust en staat het nog 0-0.

In de tweede helft probeert Ajax het vooral via schoten ‘uit de tweede lijn’. Deze zijn echter vooralsnog niet zuiver genoeg om Padt deze avond te verrassen. De tijd tikt door en door. Bij iedere ingooi, achterbal en vrije trap nemen de spelers van Groningen alle tijd. Het blijft lang bij verbale waarschuwingen van scheidsrechter Kuipers. De tweede helft is nog tamelijk jong als Ten Hag Huntelaar binnen de lijnen brengt. Direct na zijn komst heeft Blinde de bal voor het binnen tikken, maar hij werkt de bal over het doel. Aan de andere kant wordt Benschop gevaarlijk voor Groningen, dat zich op deze kans na alleen bezig houdt met verdedigen. Na 73 minuten voetbal deelt Kuipers geel uit voor tijdrekken bij een ingooi. Deze gele kaart gaat naar Warmerdam, en die had er al een! Twee keer geel maakt rood, dus Groningen moet met tien man verder. Minuten later volgt dan eindelijk de bevrijdende treffer. Na veel mislukte schoten gaat er eens een tussen de palen, met succes! Martinez schiet bekeken in de hoek: 1-0! Zijn eerste treffer voor Ajax is een hele belangrijke. De ban is dan toch gebroken. Vier minuten later is Huntelaar het eindstation van een goede aanval. Weer scoort hij tegen Groningen: 2-0. De wedstrijd lijkt nu wel binnen. De opluchting is groot aan Ajax’ kant. Na 95 minuten voetbal fluit Kuipers voor het einde. Het ging onnodig moeizaam, maar Ajax kan ook vanavond weer drie punten bijschrijven. Woensdag wacht de uitwedstrijd tegen Valencia.

Aanvang: 19.45 uur – Scheidsrechter: Kuipers

Scoreverloop:

1-0, Martinez (76)

2-0, Huntelaar (79)

Ajax: Onana; Mazraoui (Dest/67), Veltman, Blind, Tagliafico (geel); Van de Beek, Martínez; Ziyech, Promes, Neres (Huntelaar/58); Tadic (De Jong/82).

Wissels Ajax: Varela, Kotarski, Schuurs, Alvarez, De Jong, Marin, Dest, Lang, Huntelaar.

FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik (geel), Itakura, Van Hintum; Matusiwa, El Messaoudi; Hrustic (Gudmundsson/70), Lundqvist (El Hankouri/64), Warmerdam (2x geel; rood/73); Benschop (geel) (Absalem/83).

Wissels FC Groningen: Hoekstra, Van Duin, Absalem, Schreck, Van Kaam, Postema, Asoro, El Hankouri.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.