Hakim Ziyech

Ajax dankzij eigen doelpunten eenvoudig met 4-0 voorbij Sparta

Ajax heeft zaterdagavond gedaan wat van hen verwacht werd door met ruime cijfers te winnen van Sparta Rotterdam. De bezoekers maakten het de Amsterdammers lange tijd lastig, maar moesten mede door twee eigen doelpunten toch zwichten. Uiteindelijk waren het Neres en uitblinker Ziyech die de 4-0 eindstand op het scorebord wisten te zetten.

De wedstrijd kwam langzaam op gang. De Amsterdammers hadden, zoals verwacht, een optisch overwicht. Dit leidde in de beginfase tot enkele mogelijkheden, maar grootte kans werden niet gecreëerd. Vooral Van de Beek, Neres en Huntelaar verstopten zich niet in het eerste kwartier. De mannen van Pastoor beperkten zich vooral tot tegenhouden en gokte op een spaarzame uitbraak.

Pas na een half uur spelen kwam Ajax voor het eerst in de buurt van de openingstreffer. De Ligt kon na een vrije trap van Ziyech volledig vrij inkoppen, maar kreeg zijn poging niet tussen de palen. In de minuten die volgden voerde Ajax de druk op en kregen Van de Beek, Neres en Ziyech de kans om de scoren te openen. Dit gebeurde uiteindelijk tien minuten voor rust alnsog dankzij Ryan Sanusi. De middenvelder van Sparta tikte de corner van Ziyech achter zijn eigen doelman.

Aan het begin van de tweede helft viel er opnieuw weinig te genieten voor het publiek. Ajax was te slordig en het tempo lag veel te laag om de Sparta defensie te slechten. De eerste echt grote kans was zelfs voor de bezoekers. Linksback Floranus schudde Neres van zich af en gaf een puntgave voorzet op Mühren. De aanvaller van Sparta kreeg zo de uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar kopte naast.

Een pijnlijke misser bleek later, want Ajax kwam vervolgens beter in de wedstrijd. Huntelaar kreeg de grootste kans, maar de aanvalsleider faalde oog in oog met Kortsmit. Niet veel later was het alsnog raak toen Huntelaar de kans aan Neres liet. De Braziliaan legde de bal over de doelman waarna het speeltuig via de borst van Floranus in de goal verdween.

De hoop op een goed resultaat verdween bij de ploeg van Pastoor. De ruimtes op het veld werden steeds groter en daar maakte Ajax gretig gebruik van. Ziyech zette Neres vrij in de zestien, die vervolgens snoeihard binnenschoot. Kort daarna was het de middenvelder zelf die de 4-0 op het scorebord zette. Zijn schot kreeg via de rug van ploeggenoot Younes een mooie boog die Kortsmit te machtig was.

In de slotfase kregen Younes en de ingevallen Siem de Jong nog grote kansen op 5-0, maar het was uiteindelijk Dolberg die had moeten scoren. De aanvaller mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Younes tegen de grond was gewerkt. De vijfde treffer kwam er niet, want de matige inzet van de Deen kon gemakkelijk gekeerd worden door Kortsmit. Daarmee bleef het bij 4-0 en kan Ajax zich gaan opmaken voor de klassieker van volgende week.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Thomas Aalderink

Thomas Aalderink