Klaas-Jan Huntelaar goal

Ajax dankzij hattrick van Huntelaar eenvoudig voorbij Excelsior

Ondanks de midweekse kraker tegen Juventus heeft Ajax eenvoudig weten te winnen van Excelsior. Met een hattrick was Huntelaar de grote man aan de kant van Ajax. Naast hem vond ook Tadic twee keer het net en zorgde invaller Dolberg met de zesde goal voor het slotakkoord. Naast de tegengoals van El Hamdaoui en Fortes was vooral het vroege uitvallen van Frenkie de Jong een smet op de overwinning.

De debuterende trainer Ricardo Moniz liet vooraf weten Ajax direct onder druk te willen zetten. Dat zorgde voor een interessante openingsfase. Excelsior toonde lef op de momenten dat het kon, maar gaf zo ook de nodig ruimte weg. Daar wist Ajax al na tien minuten van te profiteren. Huntelaar dook in de ruimte achter de defensie en werd op schitterende wijze bediend voor Van de Beek. De vlag bleef terecht omlaag en Huntelaar rondde het fraai af door de bal over Damen te stiften.

Ajax vergat vervolgens om door te drukken en de wedstrijd vroeg te beslissen. Het spel van de thuisploeg was te traag om tot echt grote kansen te komen. Het hielp daarbij niet dat Ajax na nog geen half uur al verder moest zonder Frenkie de Jong. De spelmaker leek last te hebben van zijn hamstring en werd uit voorzorg vervangen door Jurgen Ekkelenkamp.

Ondanks het lage tempo had Ajax weinig moeite met Excelsior, al had het wel wat geluk nodig om de tweede goal van de avond te maken. Mattheij wilde wegwerken, maar zag de bal via Huntelaar zo voor de voeten van Tadic vallen, die vervolgens eenvoudig kon binnentikken. Niet veel later werd het ook 3-0. Huntelaar mocht een prachtige aanval opgezet door Tadic en Ziyech binnentikken.

Ajax leek te kunnen gaan werken aan het doelsaldo, maar dat was buiten Mounir El Hamdaoui gerekend. De aanvaller profiteerde optimaal van een verkeerde inschatting van Blind en schoot de bal knap voorbij Onana. Ajax leek nog voor de rust een kans te gaan krijgen om de marge weer naar drie te tillen, maar een overtreding op De Ligt werd weggewoven. Ook de VAR vond het niet genoeg voor een penalty.

Na een uur spelen was De Ligt opnieuw betrokken bij een penaltymoment en ditmaal besloot de VAR wel in te grijpen. Opmerkelijk, want er leek minder aan de hand dan bij het moment vlak voor de rust. Van Boekel legde de bal na het zien van de beelden op de stip en Tadic benutte dit buitenkansje. Vijf minuten later was het na een vloeiend lopende aanval opnieuw raak. Voor de derde keer deze avond was Huntelaar het eindstation.

Met een hattrick op zak kreeg Huntelaar een kwartier voor tijd de publiekswissel. Zijn vervanger Dolberg had niet lang nodig om ook op het scorebord te komen. De Deen liep slim weg bij een vrije trap van Ziyech, controleerde de bal op de borst en volleerde vervolgens genadeloos hard raak. Dat het absoluut niet de beste wedstrijd was van Ajax werd in de slotminuten opnieuw duidelijk. Fortes kon ongehinderd de 6-2 binnenkoppen.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink