Ajax dankzij hattrick van Promes met ruime cijfers voorbij Fortuna Sittard

Ajax heeft in de doordeweekse speelronde gemakkelijk afgerekend met Fortuna Sittard, al leek het in de eerste helft niet die kant op te gaan. De Amsterdammers creërend voor de rust amper kansen, maar stelden na de thee met name dankzij Promes snel orde op zaken. De man in vorm maakte zijn eerste hattrick in het shirt van Ajax. Tussendoor was ook Neres trefzeker en tikte invaller Harris de bal langs zijn eigen doelman.

Ten Hag besloot in het duel tegen de nummer zeventien van de eredivisie een aantal spelers rust te geven. Zo bekeken Hakim Ziyech en Lisandro Martínez het duel vanaf de tribune. Hierdoor kwam er ruimte op het middenveld voor de van een blessure teruggekeerde Donny van de Beek. Naast hem kreeg ook Răzvan Marin weer eens een kans in de basis.

De doorgevoerde wijzigingen kwamen het spel van Ajax in de eerste helft niet ten goede. De thuisploeg had moeite met het creëren van kansen en alleen Promes mocht twee keer aan een doelpunt ruiken. Beide keren vond hij doelman Koșelev op zijn pad. Het dichtste bij een doelpunt voor rust was Sambou. De aanvaller profiteerde bijna van een inschattingsfout van Onana. De doelman kwam te ver uit zijn doel, maar werd gered door Blind die de bal voor de lijn weg wist te halen.

Een matige eerste helft was voor Ten Hag genoeg reden om in te grijpen. Edson Álvarez bleef achter in de kleedkamer en Klaas Jan Huntelaar meldde zich in de punt van de aanval. Hierdoor verhuisde Tadic naar de linkerkant en kwam Promes weer op tien. Vooral de positiewisselingen vielen goed uit voor Ajax. Direct na rust leverde Tadic vanaf links een puntgave voorzet af op de inlopende Promes, die eenvoudig de 1-0 binnenschoot.

Nog geen vijf minuten later kon er opnieuw gejuicht worden door het thuispubliek. Fortuna Sittard kreeg een voorzet van Tadic niet weg uit de doelmond. Via meerdere benen en hoofden viel de bal uiteindelijk voor Neres die zo gemakkelijk 2-0 kon maken. Een kwartier later besliste Quincy Promes het duel met zijn tweede treffer van de avond. De man in vorm kon gemakkelijk binnentikken omdat Koșelev een hard schot van Marin niet voldoende wist te verwerken.

Na de 3-0 was het verzet definitief gebroken en kon Ajax gemakkelijk uitlopen naar een ruime zege. Harris werkte na 77 minuten spelen de bal voorbij zijn eigen doelman en vijf minuten later maakte Promes zijn Hattrick compleet. De man van de wedstrijd bleef goed rustig na een fraaie steekpass van Dusan Tadic en zorgde voor een mooi slotstuk van de avond.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink