Ajax dankzij invallers probleemloos en met ruime cijfers voorbij Emmen (5-0)

Zonder enige problemen heeft Ajax de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In de eigen Johan Cruijff Arena werd Emmen met 5-0 teruggestuurd naar Drenthe. De eerste 45 minuten hielden de bezoekers nog wel stand, maar in de tweede helft was er geen redden meer aan. Na treffers van Van de Beek, Tadic en Ziyech was het invaller Huntelaar die het feest met twee treffers compleet maakte.

Ten Hag begon het duel tegen Emmen met twee wijzigingen ten opzichte van het duel tegen PAOK. Per Schuurs moest zijn plaats afstaan aan Marin. De Roemeen begon op het middenveld waardoor Mazraoui weer een linie terug zakte. Ook Dolberg verloor zijn basisplaats. Zijn vervanger in de punt van de aanval was Tadic waardoor er op de flank een plaats vrij kwam voor Neres.

Een beslissing die in de openingsfase goed uitpakte. Binnen zes minuten stond de Braziliaan al twee keer oog in oog met doelman Telgenkamp. In de eerste minuut schoot hij via de goalie tegen de paal en vijf minuten later kwam Telgenkamp snel van zijn lijn om Neres van het scoren af te houden. Zo bleef een vroege openingstreffer uit.

Hoewel Emmen na de openingsfase een aantal keer mocht denken aan een gevaarlijke counter, was het Ajax dat de wedstrijd controleerde. De Amsterdammers probeerden met kort combinatiespel en strakke steekpasses de Emmen muur te slechten. Na een aantal mislukte poging leverde het compacte spel van Ajax na een klein half uur toch de 1-0 op. Een goede steekpass van Ziyech en een tikje breed van Tadic waren genoeg om Van de Beek een niet te missen kans te geven.

Waar in de eerste helft de aanvallen van Ajax vaak strandde in de zestien meter van Emmen, was het in de tweede helft direct raak. Een indrukwekkende rush van Tagliafico zorgde ervoor dat Ajax er met veel man uit kon komen. Deze overtal situatie werd door Neres en Van de Beek netjes uitgespeeld waardoor Hakim Ziyech de 2-0 op het scorebord kon zetten.

Deze voorsprong gaf Ten Hag de gelegenheid om enkele spelers rust te geven. Zo maakte Dest zijn eredivisiedebuut en vierde Promes zijn rentree op de Nederlandse velden. Dat deed de aanvaller bijna met een snelle goal, maar zijn poging belandde via Telgenkamp op de paal. Gelukkig konden alsnog de armen de lucht in, want Tadic stond op de juiste plek om binnen te tikken.

Op zijn eerste goal in het shirt van het Ajax moest Promes dus nog even wachten, maar zijn eerste assist liet niet lang op zich wachten. Met een fraaie steekpass zette hij de eveneens ingevallen Huntelaar vrij voor Telgenkamp. Vanuit zo’n positie is de 36-jarige aanvaller vaak dodelijk en ook ditmaal was het raak. Met een droge knal maakte hij de vierde Ajax treffer van de avond.

Vlak voor het verstrijken van de speeltijd maakte Huntelaar het feest compleet door ook nog de vijfde treffer te maken. Dat duurde alleen wel even, want de aanvaller vertrok op het randje van buitenspel. Zelfs de VAR leek het niet goed te kunnen zien. Gelukkig voor Huntelaar gaat bij twijfel de voorkeur naar het aanvallende team waardoor de 5-0 alsnog op het scorebord kwam.

Opstelling Ajax
Onana; Veltman, Martinez, Blind, Tagliafico; Mazraoui (54’ Dest). Marin, van de Beek; Ziyech, Tadic (72’ Huntelaar), Neres (59’ Promes).

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink