Ajax eenvoudig voorbij Fortuna Sittard, maar laat kans op monsterscore liggen (4-0)

Ajax heeft zonder enige moeite gedaan wat het moest doen. Fortuna Sittard had in de Johan Cruijff Arena niks in te brengen en mocht van geluk spreken dat de Amsterdammers het rustig aan deden. Zonder zich bovenmatig in te spannen liep Ajax dankzij twee treffers van zowel Neres, als Tadic eenvoudig uit naar een 4-0 zege.

Na de fantastische overwinning van afgelopen woensdag klonk al snel de vraag of Ajax zich ook voor een wedstrijd tegen een kleinere tegenstander kon opladen. Die zorg werd al snel weggenomen. De Amsterdammers namen zoals verwacht direct de touwtjes strak in handen. Met succes, want Tadic kon al na vier minuten juichen. De Serviër, die vanaf links speelde, profiteerde van slecht uitverdedigen van Mica Pinto. Hard en hoog schoot Tadic de bal achter een kansloze Koselev.

Na de 1-0 zakte het tempo steeds verder in en konden alleen Ziyech en Neres, die elkaar goed wisten te vinden, met acties voor gevaar zorgen. Hierdoor kreeg Fortuna Sittard wat meer ademruimte om de organisatie op orde te brengen. Veel hadden de bezoekers daar niet aan, want tegen de chemie tussen Ziyech en Neres was niet te verdedigen. De Braziliaan kwam goed naar binnen, troefde Pinto af en tikte de strakke voorzet van Ziyech netjes binnen.

In de rust besloot Ten Hag om Frenkie de Jong rust te geven, maar ook met Schöne op het middenveld had Ajax weinig moeite met Fortuna Sittard. Binnen twee minuten na de thee was de eerste gevaarlijke aanval een feit. Na lang balbezit van Ajax kwam de bal bij Neres die vanuit kansrijke positie de bal niet voorbij Koselev kreeg. Niet veel later was de doelman opnieuw scherp toen Schöne het, net als tegen Real Madrid, in één keer probeerde uit een vrije trap vanaf de flank.

Ondanks dat Ajax soms wat gemakzuchtig oogde, kon de 3-0 niet uitblijven. Na ruim een uur spelen was het opnieuw Neres die het net wist te vinden. Na een strakke pass van Ziyech draaide de Braziliaan handig weg en schoot overtuigend raak in de lange hoek. Niet veel later werd het dankzij de rechtsbuiten ook nog bijna 4-0. Neres legde de bal panklaar op het hoofd van Dolberg, maar de kopbal van de Deen belandde op de paal.

De 3-0 leek voor Ajax het moment om de voet volledig van het gas te halen. De Amsterdammers konden het niet meer opbrengen om de tempo omhoog te gooien. Zo leek Fortuna Sittard de schade eenvoudig te kunnen beperken tot drie tegengoals, maar daar dacht Tadic anders over. Hij kreeg van Dolberg een niet te missen kans en maakte zo zijn tweede treffer van de middag. In de resterende minuten vonden beiden partijen het wel best. Ajax doet zo, zonder zich echt in te spannen, wat het moet doen en verkleint het gaat richting PSV weer naar vijf punten.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink