Nico Tagliafico

Ajax en Bayern München delen de punten in sensationeel 3-3 gelijkspel

Ajax is er niet in geslaagd om groepswinst in de Champions League binnen te slepen. In een sensationeel duel was het Bayern München dat het benodigde punt veilig wist te stellen, maar gemakkelijk ging dat niet. Ajax maakte na rust de 0-1 van Lewandowski ongedaan en kwam zelfs op voorsprong. Nadat Wöber en Müller beiden rood hadden gekregen, kon het nog alle kanten op. Uiteindelijk waren het de bezoekers uit Duitsland die in de slotfase op voorsprong kwamen. Diep in de blessuretijd kon Tagliafico nog wel gelijkmaken, maar verder kwam de thuisploeg niet.

In de beginfase werd al direct duidelijk dat beide ploegen vol voor de overwinning gingen. Binnen twee minuten had Gnarby al vanuit kansrijke positie net naast geschoten. Nog geen minuut later kreeg ook Ajax de eerste kans van het duel. Na een vloeiend lopende aanval was het Donny van de Beek die kon uithalen in de zestien, maar de middenvelder kon zijn poging niet genoeg kracht meegeven.

Binnen het kwartier kreeg Bayern München de eerste echte grote kans op de openingstreffer. Tagliafico ging in de fout waardoor Gnarby op Onana af kon. De rechtsbuiten haalde hard uit, maar zijn schot miste richting waardoor Onana knap redding kon brengen. Amper een minuut later had de doelman geen antwoord paraat toen Lewandowski voor hem opdook. De Poolse spits ontsnapte aan buitenspel en opende de score voor de bezoekers.

Ajax liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en zocht direct zelf de aanval. Dit leverde al snel een aantal hachelijke momenten op voor de goal van Neuer, maar grote kansen bleven uit. Wel dacht Ajax tot twee keer toe aan een strafschop. Eerst kreeg Blind een duw in de rug van Boateng en niet veel later was het Kimmich die handen en voeten nodig had om De Ligt af te stoppen. Scheidsrechter Turpin vond het in beiden gevallen niet genoeg voor een strafschop.

Waar Ajax de aanval zocht was het Bayern dat de grootste kans kreeg. Enkele minuten nadat Donny van de Beek een goede kopkans had gekregen, was het Lewandowski die dacht zijn tweede van de avond te gaan maken. Via een snelle counter kreeg hij na een half uur spelen de bal op een presenteerblaadje. De Pool leek simpel binnen te gaan tikken, maar daar dacht Onana anders over. De weer fitte doelman maakte zich uitstekend breed en bracht van dichtbij redding met zijn hoofd.

Na de rust zakte het tempo en kreeg Ajax wat meer grip over de wedstrijd. Dat leverde een veldoverwicht op zonder al te veel grote kansen. Toen een lang lopende aanval wél tot diep in de Duitse zestien kwam, was het ook meteen raak. Donny van de Beek haalde de achterlijn en legde de bal strak voor de goal. Niemand kon de voorzet onderscheppen en het was Dusan Tadic die bij de tweede paal kon binnentikken.

Niet veel later kwam Bayern München bijna opnieuw op voorsprong. Het is dat Onana fenomenaal ingreep op een kopbal van Lewandowski. Op het laatste moment wist de doelman zijn hand uit te steken en redding te brengen. Ajax ontsnapte, maar dat ging niet op voor Wöber. De centrale verdediger greep niet veel later hard in, maar kwam te laat en kreeg een rode kaart.

De wedstrijd leek te gaan kantelen in het voordeel van Bayern, maar de Duitsers maakten er zelf weer een gelijke strijd van. Nog geen tien minuten na de rode kaart van Wöber werd ook Müller naar de kleedkamer gestuurd. De aanvaller wilde de bal uit de lucht aannemen, maar had Tagliafico even gemist. De schoen kwam vol op het hoofd van de linksback. Een harde actie die terecht met rood werd bestraft.

Terwijl de hoofdwond van Tagliafico werd geniet, werd Donny van de Beek naar de kant gehaald door Ten Hag. Zijn vervanger was Kasper Dolberg en die eiste direct een hoofdrol op. De aanvaller werd door Boateng naar de grond gehaald en Turpin wees resoluut naar de stip. Dusan Tadic ging achter de bal staan en ramde de bal achter de kansloze Neuer. 2-1.

Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten later ging de bal ook aan de andere kant op elf meter. Thiago ging over het been van Tagliafico. Zo mocht ook Lewandowski zijn tweede van de avond gaan maken. De aanvaller hield het hoofd zeer koel en schoof de bal rustig in het uiterste hoekje. Drie minuten later sloegen de bezoeker opnieuw toe. Invaller Coman mocht vrij uithalen en ramde de bal knap achter Onana.

Bayern leek hiermee de groepswinst veilig te stellen, maar Ajax wist opnieuw de spanning terug te brengen. Met wat geluk viel de bal bij Klaas Jan Huntelaar die goed het overzicht bewaarde. De invaller legde de bal netjes breed waardoor Tagliafico weer gelijk kon maken. Ajax probeerde nog op zoek te gaan naar de winnende goal, maar kansen kwamen er niet meer. Het bleef 3-3 en dat betekent dat Bayern München groepswinnaar is.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Thomas Aalderink

Thomas Aalderink