Ajax en PSV delen de punten in enerverende topper

De eerste topper van het seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. In de Johan Cruijff ArenA wist Ajax een 0-2 achterstand weg te poetsen. PSV schoot met Zahavi voorop uit de startblokken. De spits scoorde tweemaal in de openingsfase. Promes deed nog voor de rust wat terug. In de tweede helft kreeg deze spannende krachtmeting een terechte uitslag. Antony maakt op aangeven van invaller Haller de 2-2.

De grootste verrassing bij de aftrap was dat Sebastian Haller niet in basis begon. De duurste aankoop uit de geschiedenis van Ajax begon op de bank. Erik Ten Hag koos voor Dusan Tadic in de punt van de aanval. Zijn vaste plek links voorin werd ingenomen door Quincy Promes. Bij PSV was Mario Götze de meest opvallende afwezige. De Duitser was niet fit genoeg om te spelen waardoor de teruggekeerde Eran Zahavi een kans kreeg.

Een kans die de spits met beide handen aangreep. Binnen twee minuten had de Israëliër de openingstreffer al achter zijn naam staan. Deze vroege treffer was vooral te danken aan zijn collega in de aanval bij PSV. Het was namelijk Donyell Malen die met een fantastische voetbeweging Zahavi alleen voor Onana zette. Het aanvalsduo van PSV was ook in het vervolg van de openingsfase een ware plaag voor de defensie van Ajax.

Met de vroege voorsprong op zak besloten de bezoekers wat meer in te zakken. Ajax gebruikte de gegunde ruimte om richting Yvon Mvogo te combineren. Dit lukte bij vlagen aardig, maar echte kansen bleven uit. PSV liet het gebeuren en loerde op de omschakeling. Een wijs besluit bleek al snel. Antony en Klaassen verspeelden de bal waardoor Malen er vandoor kon. Met een ferme sprint bereikte hij de achterlijn en bediende opnieuw Zahavi. Tagliafico kwam te laat waardoor de Israëliër ook de 0-2 kon binnen schieten.

Ajax kwam zo al vroeg voor een enorme uitdaging te staan, en dat terwijl de Amsterdammers voetballend zeker niet minder waren. Zo leverden een aantal vlotlopende aanvallen toch een paar keer gevaar op. Uiteindelijk was Dusan Tadic het dichtste bij een doelpunt. Op aangeven van Mazraoui knalde de gelegenheidsspits de baal op de paal.

Ajax groeide zo in de wedstrijd en de dreiging werd steeds groter. De beloning voor het aanvallende spel kwam nog voor de rust. Tadic passeerde Teze en trok de bal vervolgens vanaf de achterlijn hard voor. Daar stond Promes om Ajax weer in de wedstrijd te schieten. De thuisploeg mocht uiteindelijk van geluk spreken dat 1-2 ook de ruststand was. Na opnieuw een snelle uitbraak kreeg Zahavi een enorme kans, maar ditmaal was de spits niet trefzeker.

Ajax had doelpunten nodig in de tweede helft, en dus kon Ten Hag niet anders dan ingrijpen. Labyad bleef achter in de kleedkamer en Haller mocht zijn debuut gaan maken. De recordaankoop leek even droomstart te gaan beleven in het shirt van Ajax, maar zijn eerste goal werd na ingrijpen van de VAR terecht afgekeurd voor buitenspel.

Toch duurde het niet lang voordat Haller voor het eerst zijn waarde bewees. PSV kreeg de bal niet weg waardoor de Franse spits in balbezit kwam in de zestien. Hij schermde de bal goed af om zo zelf tot een kans te komen, of om een teamgenoot te bedienen. Het werd optie twee. Antony ontving de bal en schoof deze al vallend achter Mvogo. Ajax had er even voor nodig, maar met nog 25 minuten op de klok was de stand weer in evenwicht.

Ajax ging vervolgens op zoek naar de voorsprong en was een paar keer dichtbij een doelpunt. Promes maaide in kansrijke positie over de bal, Teze voorkwam dat Ajax een scrimmage tot treffer kon promoveren en Boscagli werkte de bal bijna achter zijn eigen doelman. PSV wist te overleven en kwam in de eindfase ook zelf nog tot een aantal mogelijkheden. Doelpunten vielen er uiteindelijk niet meer waardoor de eerste topper van het jaar in een gelijkspel eindigde.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink