Ajax-Excelsior; Potentieel doelpuntenfestijn?

Ajax speelt zondag de thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Amsterdammers hebben nog nooit een thuiswedstrijd verloren tegen de ploeg uit Rotterdam en wonnen de laatste negen thuiswedstrijden op rij tegen de Rotterdammers. De laatste keer dat de Ajacieden thuis punten verspeelde tegen Excelsior in competitieverband, was in het seizoen 2006/2007. Die wedstrijd eindigde destijds in een 2-2 gelijkspel.

Wat kan je verwachten?

De wedstrijden tussen deze twee ploegen zijn vaak doelpuntrijk. Gemiddeld weet Ajax drie keer per wedstrijd te scoren tegen Excelsior, terwijl de ploeg uit Rotterdam gemiddeld 0,7 doelpunten maakt tegen de Amsterdammers. Ajax heeft dit seizoen een xG (expected goals) van 2.49. Dit geeft aan dat Ajax in de afgelopen wedstrijden volgens de statistieken gemiddeld 2,49 tot scoren had moeten komen. Excelsior heeft een wat lagere xG, namelijk 1.27.

Het spreekt voor zich dat Ajax de grootste kans heeft om te winnen van Excelsior, de statistieken van FootyStats onderschrijven dit. FootyStats is een website die alle voetbaldata bijhoudt en omzet in statistieken. Zo kunnen fans bijvoorbeeld makkelijk een wedstrijd voorspellen. De website is tegenwoordig ook in het Nederlands te gebruiken en biedt complete statistieken en data van verschillende competities, waaronder de xG’s van de verschillende Eredivisieclubs.

Druk op Schreuder neemt toe

Bij Ajax heeft er wel eens minder druk op de ketel gestaan. Alfred Schreuder, die deze zomer aangesteld werd als opvolger van Erik ten Hag, voelt de druk langzaam toenemen na een matige start. De Amsterdammers staan op plek twee in de Eredivisie, slechts een punt achter koploper AZ. Maar het beleid van de trainer wordt de afgelopen weken veel bekritiseerd: nieuwe aankopen worden niet (goed) gebruikt, het wisselbeleid valt niet goed in de smaak en er straalt weinig overtuiging van het spel af. Met een overwinning op Excelsior zou Schreuder wat ademruimte voor zichzelf creëren, zeker na de 4-2 nederlaag in de Champions League op bezoek bij Napoli. Bij Excelsior kan men de punten ook wel gebruiken, al staan de Rotterdammers er goed voor. De mannen van Marinus Dijkhuizen speelden hun vorige wedstrijd gelijk tegen NEC en staan nu op 10 punten uit 9 wedstrijden.

Spelers met een verleden bij beide clubs

De meest bekende speler die voor zowel Ajax als Excelsior uitkwam, is toch wel Mounir El Hamdaoui. De Marokkaanse spits speelde in totaal 59 wedstrijden in dienst van Excelsior en zorgde in totaal voor veertien doelpunten en zes assists. Bij Ajax maakte El Hamdaoui negentien doelpunten en gaf hij zes assists in 38 wedstrijden. Verder heeft huidig Ajacied Youri Baas ook een verleden bij Excelsior. Baas speelde tussen 2012 en 2018 in de jeugd van de Rotterdammers en maakte daarna de overstap naar de Ajax-jeugd. Keeper Kostas Lamprou was ook nog in dienst bij beide clubs. Hoewel hij door Excelsior gehuurd werd van Feyenoord, heeft hij geen minuut gespeeld in Kralingen. Bij Ajax mocht Lamprou wat meer minuten maken, daar mocht de Griekse doelman in totaal zeven wedstrijden onder de lat staan.

Laatste 5 onderlinge duels:

13/04/2019: Ajax – Excelsior 6-2

11/11/2018: Excelsior – Ajax 1-7

06/05/2018: Excelsior – Ajax 1-2

14/12/2017: Ajax – Excelsior 3-1

19/03/2017 Excelsior – Ajax 1-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.