Ajax geeft zege weg en speelt met 2-2 gelijk in Wenen

Ajax heeft zichzelf in de eerste confrontatie met Rapid Wien een prima uitgangspositie verschaft voor de return volgende week in Amsterdam. De Amsterdammers speelden met 2-2 gelijk in Wenen. Op papier een prima resultaat, maar toch kunnen de mannen van Frank de Boer er onmogelijk tevreden mee zijn. Nog voor rust kwam Ajax op een comfortabele 0-2 voorsprong, door twee goals van Davy Klaassen. Maar na de pauze kwam Rapid toch langszij, ondanks de rode kaart na een bizarre tackle van Stefan Schwab.

1417008077

Na een gezapig begin, waarin Ajax veelvuldig de bal had maar er weinig mee deed, kwam het duel na een kleine 20 minuten op gang. Aanvoerder Steffen Hofmann kreeg alle tijd en ruimte van de Ajax-verdediging, waarna de Duitser vanaf rand 16 over schoot. Het bleek Ajax wakker te schudden, want vijf minuten later maakten de Ajacieden de openingsgoal. Riedewald opende op links naar Daley Sinkgraven, die als linksbuiten startte. De jongeling nam de bal knap aan en gaf mee aan Klaassen, die met een puntertje voor de 0-1 zorgde.

Uitgerekend met een puntertje, in het stadion waar Patrick Kluivert 20 jaar geleden op dezelfde wijze Ajax naar de Champions League-winst schoot. De goal gaf Ajax vertrouwen en nog geen minuut na de 0-1 had het al 0-2 moeten staan. Arek Milik leverde de bal af aan Anwar El Ghazi, die vervolgens voor eigen succes ging en met buitenkantje rechts naast schoot. De rechtsbuiten had de bal misschien beter af kunnen geven aan de spits.

Het duurde niet lang voordat er meer kansen kwamen en vlak voor rust leverde dat de 0-2 op. Milik kreeg de bal op links en gaf een uitstekende voorzet, waarna aanvoerder Klaassen bij de tweede paal binnen knikte: 0-2. Na de pauze kwam Rapid sterk uit de kleedkamers en was het zomaar 1-2. Linksbuiten Florian Kainz kwam voor Kenny Tete en troefde de rechtsback af voor de goal. Daarmee was de hoop terug bij Rapid Wien.

Na een uur spelen gebeurde er iets vreselijks. Middenvelder Stefan Schwab kwam als een idioot, met twee gestrekte benen, in op Jairo Riedewald. De jonge verdediger kwam met de schrik vrij, maar dat gold niet voor Schwab, die de rode kaart kreeg. “Dit is een tackle die niet thuishoort op de voetbalvelden, dit moet minimaal 8 wedstrijden schorsing opleveren”, zo gaf Frank de Boer na afloop aan.

Met 11 tegen 10 moest Ajax op zoek gaan naar de 1-3, maar in plaats daarvan ging Rapid Wien beter spelen en dwong het zelfs de gelijkmaker af. Daarbij had het wel de hulp van Joel Veltman nodig. De 23-jarige verdediger leverde de bal zomaar in, waarna spits Robert Beric wel raad wist met het buitenkansje: 2-2. In de absolute slotfase probeerde Ajax nog wel aan te dringen, maar een winnende goal bleek er niet meer in te zitten.

Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Gudelj, Klaassen; El Ghazi (73. Fischer), Milik (83. Sanogo), Sinkgraven.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.