Het is mislopen van de titel heeft als gevolg dat Ajax directe kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League misloopt. Willen de Amsterdammers aankomend seizoen alsnog uitkomen op het hoogst mogelijke Europese podium, zullen ze twee voorrondes moeten doorkomen. Vorig seizoen lukte het Ajax niet om deze voorrondes door te komen. Het Oostenrijkse Rapid Wien was over twee duels te sterk.

Omdat Ajax bij de eerste vijf clubs met de hoogste UEFA-ranking zit, geniet het in de derde voorronde een beschermde status. Dit houdt in dat de Amsterdammers clubs als Fenerbahce, Shakhtar Donetsk en Anderlecht kunnen ontlopen. Wel kan het de nummer 3 van Frankrijk loten: AS Monaco. Daarnaast behoren Sparta Praag, Steaua Boekarest en Young Boys tot de mogelijke tegenstanders.

Mocht Ajax deze ronde overleven, maakt het wederom kans op een beschermde status. Voorwaarde is dat Napoli tweede wordt in Italië, Zenit geen tweede wordt in Rusland of dat Shakhtar de derde voorronde niet overleeft. Twee van deze drie scenario’s zullen zich moeten voltrekken. Mocht dit niet gebeuren dan komt Ajax clubs als Manchester City, Manchester United, FC Porto, Zenit, Napoli of Shakhtar tegen in de laatste voorronde.