Ajax geplaatst voor nieuwe ‘baby-Champions League’

De UEFA heeft maandag definitief bekend gemaakt dat de 32 clubs die zich plaatsen voor de Champions League, hun hoogste jeugdelftal (A1) af mogen vaardigen in de nieuwe Youth League. De Youth League is een concurrent van de NextGen Series. Het toernooi was een initiatief van een ex-afgevaardigde van de UEFA met als doel om jeugdelftallen van Europese topclubs internationale ervaring op te laten doen.

Het toernooi sloeg zodanig aan dat de UEFA met het idee kwam om een soortgelijk toernooi te beginnen. Echter is kwalificatie van het eerste team aan de ‘gewone’ Champions League verplicht om als jeugdteam deel te mogen nemen aan het internationale toernooi. Iets wat veel kritiek opleverde, omdat clubs als Ajax en PSV niet ieder jaar zeker zijn van plaatsing voor het miljoenenbal en daardoor ook hun plek in de Youth League kunnen verliezen.

De bedoeling is dat de opzet van de Youth League exact hetzelfde wordt als in de Champions League, met dezelfde poules. Enig verschil is dat er in de knock-out fase geen returns plaatsvinden. Binnenkort maakt de UEFA de complete opzet van de jeugdcompetitie bekend. In het eerste seizoen van de NextGen Series, in 2011/2012, bereikte de A1 van Ajax de finale. Destijds versloeg men de jeugdelftallen van FC Barcelona en Liverpool, maar was Internazionale in de eindstrijd een maatje te groot.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.