Ajax heeft aan een uur genoeg om Sparta opzij te zetten

Ajax heeft tussen de Europa League wedstrijden tegen Lille door eenvoudig afgerekend met Sparta. Sébastian Haller legde met twee goals in de eerste helft de basis voor de overwinning. Dankzij Schuurs en Kudus liep Ajax vervolgens uit naar een comfortabele 4-0 voorsprong. Daarna lieten de Amsterdammers de touwtjes iets te veel vieren waardoor invaller Gravenberch nog twee keer kon scoren.

Ajax begon het duel tegen Sparta met een aantal wijzigingen ten opzichte van de Europa League wedstrijd tegen Lille. De meest opvallende naam was die van Mohammed Kudus. Erik Ten Hag liet de Ghanees starten om wedstrijdritme op te doen. Dit ging ten koste van Davy Klaassen. Ook achterin waren er wisselingen. Daley Blind begon als linksback waardoor er centraal plek was voor Lisandro Martínez. De Argentijn werd daar verzegeld door Perr Schuurs omdat Jurriën Timber als rechtsback begon. Noussair Mazraoui was niet op tijd hersteld van een oogblessure en Devyne Rensch kreeg rust.

Uiteraard begon Sébastian Haller in de punt van de aanval. Omdat de Fransman in Europa niet in actie mag komen, kon hij zich volledig richten op het duel met Sparta. Dat pakte goed uit voor Ajax. Haller zorgde met twee goals voor een comfortabele voorsprong. De recordaankoop tikte na een kwartier spelen op aangeven van Dusan Tadic de openingstreffer binnen. Iets meer dan twintig minuten later verdubbelde hij de score door een met het hoofd gegeven voorzet van Edson Álvarez binnen te kopen.

Tussen de twee goals van Haller schoot ook Tadic raak. Helaas voor hem gooide de VAR roet in het eten. Aangever Antony stond namelijk nipt buitenspel toen Blind hem de diepte ingestuurde. Toch ging Ajax met een 3-0 voorsprong aan de thee. Op slag van rust zette Schuurs zijn naam op het scorebord. De centrale verdediger leek bij een vrij trap weggestuurd te worden door Tadic, maar mocht hem uiteindelijk toch nemen. Zijn poging werd via de muur nog iets van richting veranderd waardoor Okoye kansloos was.

Ook kort na de rust was het vissen voor de doelman van Sparta. Na goed voorbereidend werk van invaller Neres en Tadic was het Kudus die zijn terugkeer in basis bekroonde met een doelpunt. Drie minuten later zette Gravenberch zijn naam op het scoreformulier. Danzell Gravenberch welteverstaan. De invaller bij Sparta profiteerde optimaal van onoplettendheid achterin bij Ajax. De oudere broer van Ryan schoot oog in oog met Stekelenburg de 4-1 binnen.

Bij Ajax leek de scherpte langzaam te verdwijnen. Ook invallers Brobbey, Labyad, Idrissi en Klaassen konden niet voorkomen dat de Amsterdammers de controle enigszins verloren. Hoewel de overwinning geen moment meer in gevaar kwam, knokte Sparta zich aardig terug in het duel. De Rotterdammers maakten in de blessuretijd zelfs nog de 4-2. Opnieuw was het Gravenberch die binnenschoot.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink