Ajax heeft Champions League-finale in zicht na moeizame overwinning op Tottenham

Opnieuw heeft Ajax een stap gezet richting de finale van de Champions League. In Londen legde de bezoekers met een sterke eerste helft de basis voor een verdiende overwinning. Donny van de Beek zette de belangrijke uitgoal op het scorebord. In het tweede bedrijf probeerde Tottenham zich naar de gelijkmaker te knokken, maar Ajax hield uitstekend stand. Zo bleef het bij die ene treffer uit de eerste helft en verschaft Ajax zichzelf een veelbelovende uitgangspositie voor de return.

Dat Tottenham Hotspur ontzag had voor de bezoekers uit Amsterdam werd eigenlijk al voor de wedstrijd duidelijk. Pochettino stuurde vijf verdedigers het veld op in de hoop de aanvalsmachine van Ajax onschadelijk te maken. Dat werkte slechts een kwartier, want na vijftien minuten spelen legde Ziyech de met drie oud-Ajacieden gevulde defensie van de Britten lam. Een loepzuivere steekpass was genoeg om Donny van de Beek alleen voor Lorris te zetten. De middenvelder bleef ijzig kalm en schonk Ajax zo de belangrijke uitgoal.

Tien minuten later had Van de Beek Ajax ook aan een tweede goal kunnen helpen. Ditmaal dook hij na een handige overstapje opnieuw gevaarlijk op in de zestien. Nu had Lloris wel een antwoord, tot grote frustratie van Neres. De Braziliaan stond vrij op de vijf meter lijn, maar werd over het hoofd gezien. Een minuut later kreeg Ajax daarvoor bijna de rekening gepresenteerd. Fernando Llorente kon vrij inkoppen na na een vrije trap vanaf de flank, maar knikte de bal een meter of twee naast.

Voetballend wist Tottenham geen vuist te maken en moest na een half uur spelen ook nog verder zonder Jan Vertonghen. De Belg kwam hard in botsing met landgenoot Alderweireld en bleef achter met een flinke snee in zijn neus. Een hechtpleister leek de oplossing, maar al snel werd duidelijk dat de klap meer schade had aangericht. Zo eindigde het duel voor Vertonghen met een zeer trieste aftocht. Het spel lag hierdoor enige tijd stil en dat gaf Pochettino de gelegenheid om zijn manschappen opnieuw te positioneren.

Met succes, want in de blessuretijd van de eerste helft werd de thuisploeg gevaarlijker dan in de drie kwartier die daar aan vooraf was gegaan. Zo kopte Toby Alderweireld de bal vanuit een vrije trap over Onana, maar op het dak van de goal. Ajax wist deze hachelijke momenten te overleven en zag tot slot een ziedend schot van Wanyama hard langs de goal van Onana suizen. Zo hield Ajax stand in de slotfase van de eerste helft.

De 0-1 stand dwong Tottenham Hotspur om meer uit de verdedigende stellingen te komen en dat kwam de wedstrijd zeker ten goede. Llorente en Alli kregen direct na rust goede kansen, maar hierdoor ontstond er ook meer ruimte voor Ajax. Toch hadden de Amsterdammers het moeilijk in de eerste fase na rust. Met Sissoko op het middenveld kreeg Tottenham meer grip op de wedstrijd en kwam Ajax steeds minder aan voetballen toe.

Ondanks het overwicht van Tottenham bleven de echt grote kansen voor de thuisploeg uit. Zo was het uiteindelijk alleen Ajax dat na de rust echt dichtbij een goal wist te komen. Heel dichtbij zelfs. Na een fraaie tegenaanval kon Neres vanuit kansrijke positie uithalen, maar zag zijn poging met rechts op de paal belanden.

In het restant van de wedstrijd behield Tottenham het overwicht, maar kwam het kwaliteit te kort om echt gevaarlijk te worden. Zo kon Ajax redelijk eenvoudig stand houden en opnieuw een overwinning in de Champions League bijschrijven.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink