Lasse Schone

Ajax houdt titeldroom levend na overtuigende zege

Ajax heeft de eerste klassieker van dit jaar overtuigend gewonnen. De Amsterdammers beleefden dankzij een vroege treffer van Schöne een droomstart en gaven het initiatief niet meer weg. Uiteindelijk won Ajax meer dan terecht met 2-1 van Feyenoord en verkleint zo het gat met de koploper tot drie punten. De Rotterdammers hadden hoge verwachtingen van de Klassieker, maar mochten uiteindelijk van geluk spreken dat het máár bij twee tegentreffers bleef.

De eerste Klassieker van 2017 kende een absolute droomstart voor Ajax. Al binnen een minuut zette Lasse Schöne de Amsterdammers op ongekende wijze op 1-0. De Deen ramde een vrije trap van ruim 35 meter via de onderkant van de lat achter Jones. De vroege treffer gaf Ajax vleugels en Feyenoord had het lastig in de openingsfase. De Rotterdammers konden de bal niet in de ploeg houden en kwamen bijna ieder duel te laat.

Ajax hield de druk er stevig op en liet Feyenoord niet in de wedstrijd komen. Ook voetballend zag het er met vlagen uitstekend uit en dat leverde ook kansen op. Bertrand Traoré was dichtbij 2-0 na een goede soloactie en Jones moest meerdere malen redding brengen op schoten van afstand. Feyenoord zette hier, op een paar dode spelsituaties, weinig tegenover. De Rotterdammers moesten tot overmaat van ramp ook nog verder zonder hun topscoorder Jørgensen. De Deen kon niet verder spelen door een hamstringblessure.

De verdiende 2-0 viel uiteindelijk na 36 minuten. Ajax veroverde de bal diep op de helft van Feyenoord. Via Justin Kluivert kwam de bal bij Hakim Ziyech die alle tijd kreeg om de bal breed te leggen op de inlopende Neres. Het was vervolgens een koud kunstje voor de Braziliaan om zijn eerste goal voor Ajax 1 te maken en de ruststand te bepalen. 2-0.

Ajax liet in de openingsfase van de tweede helft de teugels wat meer vieren, waardoor Feyenoord beter in de wedstrijd kwam. De Rotterdammers kregen meer balbezit, maar wisten dit niet om te zetten tot grote kansen. Ajax loerde vooral op de omschakeling, en met succes. Vooral Ziyech maakte goed gebruik van de ruimte die er lag. De Marokkaan strooide met mooie passjes en schoot zelf nog een keer net naast. Zijn ploeggenoten Schöne, kluivert en de ingevallen Nouri kregen grote mogelijkheden, maar ook zij kregen de bal er niet in. Van alle kansen was de grootste weggelegd voor Traoré. De aanvaller schoot in een één tegen één situatie recht op Jones, terwijl hij de bal breed had moeten leggen op Klaassen.

Ajax kon de wedstrijd maar niet beslissen en zag Feyenoord zelfs de aansluitingstreffer maken. In de blessuretijd schoot Kramer vanaf de rand van strafschopgebied hard binnen. Gevolgen had de tegentreffer gelukkig voor de Amsterdammers niet. Na 94 minuten spelen was de overwinning definitief binnen en wint Ajax de eerste Klassieker van 2017. Dankzij de overtuigende overwinning is het gat tussen Ajax en Feyenoord nog maar drie punten en is de spanning weer teruggekeerd in de titelrace.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink