Klaas-Jan Huntelaar goal

Ajax knokt zich in attractief duel met 1-2 nipt voorbij AZ

Ajax heeft de traditiegetrouw moeilijke uitwedstrijd tegen AZ met 1-2 gewonnen. De Amsterdammers moesten diep gaan en kropen meerdere malen door het oog van de naald. Beide ploegen speelden om te winnen en dat leverde een bijzonder aantrekkelijk schouwspel op. Zowel Ajax als AZ kregen kansen genoeg om vaker op het scorebord te komen, maar omdat AZ te veel kansen onbenut liet, waren treffers van Schöne en Huntelaar voldoende voor de drie punten.

Waar PSV zich tegen Ajax liet inzakken, besloot John van de Brom zijn mannen met aanvallende intenties het veld in te sturen. De thuisploeg durfde het aan om vroeg druk te zetten, waardoor Ajax in de beginfase grote moeite had om de bal in de ploeg te houden. Na ruim 10 minuten spelen nam Ajax het duel over en dat leverde direct kansen op. Zo moest AZ-verdediger Hatzidiakos in 10 seconden tot twee keer toe een bal van de lijn te halen.

Ondanks dat Ajax steeds beter in het duel kwam, was het AZ dat de scoorde openende. Uit een corner belandde de bal op de hand van Zeefuik. De strafschop die volgde werd onberispelijk binnen geschoten door Alireza Jahanbakhsh. Ajax kreeg vervolgens direct kansen om gelijk te maken, maar Zeefuik kwam een teenlengte te kort en Huntelaar zag zijn inzet geblokt worden door Wuytens.

Uiteindelijk kreeg Ajax toch waar het recht op had, namelijk de gelijkmaker. AZ verspeelde de bal achterin en daar maakte Neres goed gebruiken van. De buitenspeler verschafte zichzelf de ruimte en zette huntelaar met een splijtende pass voor Bizot. De aanvaller, die de voorkeur kreeg boven Huntelaar, ronde vervolgens koelbloedig af. Een flinke tik voor AZ, want de thuisploeg had vlak daarvoor een grote kans op 2-0 laten liggen.

De gemiste kans kwam AZ vroeg in de tweede helft nog duurder te staan, want Ajax sloeg al snel opnieuw toe. Huntelaar leek bij de tweede paal een voorzet van Kluivert te gaan binnentikken, maar werd vastgehouden door Hatzidiakos. Een licht vergrijp, maar in de ogen van Makkelie zwaar genoeg om de bal op de stip te leggen. Lasse Schöne mocht aanleggen vanaf 11 meter en faalde niet.

De tweede helft verliep in het hetzelfde hoge tempo als de eerste en dat leverde kansen op aan beide kanten. Ajax kreeg de beste mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Een kwartier voor tijd draaide Huntelaar goed weg bij zijn tegenstander, maar schoot vervolgens in kansrijke positie tegen Bizot. Ook vijf minuten later was het de doelman van AZ die uitstekend ingreep op een poging van Kluivert.

De gemiste kansen werden Ajax nog bijna fataal. In de 85ste minuut leek Fred Fiday te gaan scoren, maar de invaller maaide voor een leeg doel over de bal heen. AZ moest niet veel later met een man minder op jacht naar de gelijkmaker. Svensson werkte Kluivert tegen de grond en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

Diep in de blessuretijd kreeg AZ nog één goede kans om alsnog gelijk te maken. Doelman Bizot melde zich voorin bij een late corner, maar kopte net over. Zo wint Ajax de uitwedstrijd bij AZ nipt en verstevigt daarmee de tweede plek in de Eredivisie.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink