Loting Champions League

Ajax internationaal koploper UEFA punten

De 0-2 zege in Athene levert Ajax allerlei voordelen op. De Amsterdammers kwalificeerden zich voor de volgende ronde, ook financieel kan er een miljoenen premiebedrag worden bijgeschreven. Het maakt Ajax tot vaandeldrager van het Nederlands voetbal in Europa.

Dankzij Ajax staat de Nederlandse competitie op een voorlopige 5de plaats als het gaat om behaalde UEFA punten voor dit seizoen. De reeds behaalde 32.000 punten moeten door het aantal deelnemers (5) gedeeld worden; waardoor Nederland nu op gemiddeld 6.400 staat. Dat heeft mede tot consequentie dat Nederland voor komend seizoen hoogstwaarschijnlijk weer een directe afvaardiging naar de Champions League kan sturen. Gezien het gering aantal deelnemers wat Nederland nog overheeft in vergelijking met de concurrentie is de verwachting dat Nederland de aankomende maanden wel erg gaat kelderen op de lijst.

Van de 32.000 Nederlandse punten verzilverde Ajax er maar liefst 22.000 Die zijn opgebouwd uit de punten in de voorrondes (4W 2G), de Champions League zelf (3W 2G) en de 9.000 bonuspunten die Ajax kreeg voor deelname aan hoofdtoernooi en kwalificatie voor volgende ronde. Opvallend genoeg is 22.000 nagenoeg hetzelfde aantal als wat Ajax overhield aan haar Europa League avontuur in het seizoen 2016 – 2017. De kans is dus zeer reëel dat Ajax haar beste Europese prestatie in UEFA punten van de afgelopen 15 jaar zal overtreffen. In het nieuwe millennium werd alleen in 2002-2003 meer punten gesprokkeld, destijds strandden de Amsterdammers in de kwartfinale.

Voor dit seizoen is Ajax voorlopig ook internationaal koploper UEFA punten, geen enkele club verzilverde meer. Ajax had daarbij wel de mogelijkheid om in de voorrondes punten te sprokkelen daar waar b.v. nummer 2 (Bayern München) en nummer 3 (Real Madrid) directe instromers van de Champions League waren. Al met al is Erik Ten Hag als Ajaxtrainer al 11 wedstrijden Europees ongeslagen en dat doet zich gelden. Het verschil met opponent AEK Athene na de 0-2 overwinning valt ook in andere maatstaven uit te drukken. Ajax behaalde bijvoorbeeld bijna even veel punten als alle Griekse clubs samen dit seizoen (22.000 om 22.500).

Geschreven door: Pushkin. (meer op het forum)

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.