Siem de Jong

Ajax kan niet overtuigen maar wint wel met 1-3 in Tilburg

Ajax heeft optimaal geprofiteerd van het puntverlies van titelconcurrent Feyenoord. De Amsterdammers hadden het lang moeilijk tegen Willem II en moesten na een gemakkelijk gegeven strafschop terugkomen van een achterstand. Zonder te overtuigen, scoorden de mannen van Keizer drie keer en namen zo de punten mee terug naar Amsterdam. Schöne, invaller Siem de Jong en Neres namen de doelpunten voor hun rekening.

Willem II, dat met vijf verdedigers aan het duel begon, maakte in de beginfase meteen duidelijk dat het zich niet wilde gaan ingraven. De thuisploeg zette vroeg druk en dat leverde direct een aantal hachelijke momenten op. De storm was van korte duur, maar ook zonder onder druk te staan, had Ajax moeite om het spel te maken. Als het elftal van Keizer gevaarlijk werd, ging da via Ziyech. De middenvelder was de enige aan de zijde van Ajax die voor creativiteit zorgde.

Pas toen de rust in zicht kwam, kreeg Ajax het voor elkaar om de thuisploeg onder druk te zetten. De Amsterdammers wonnen steeds vaker de tweede bal en konden vandaaruit kansen creëren. Omdat het centrum overvol was, werd Ajax gedwongen de flanken te zoeken. Dit leverde een aantal goede kansen op, maar dichterbij dan een kopbal op de paal van Huntelaar kwam Ajax voor de rust niet.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en ook aan het wedstrijdbeeld veranderde weinig. In de 54ste minuut kreeg het duel een interessante wending. Lasse Schöne trok zijn tegenstander naar de grond en Higler besloot naar de stipt te wijzen. Een discutabele beslissing, want veel leek er niet aan de hand. Velikonja faalde niet vanaf elf meter en schoot de bal hard achter Onana.

Keizer greep na de tegenslag meteen in door Van de Beek en Wöber naar de kant te halen. Hun vervangers waren Daley Sinkgraven en Siem de Jong. Zo begon Ajax al vroeg aan een slotoffensief en dat leverde direct resultaat op. Met nog 20 minuten op de klok kon Schöne vrij aanleggen en zijn fout goed maken. Met een flinke zwabber verraste hij Willem II keeper Branderhorst en zette zo de gelijkmaker op het scorebord.

Nog geen tien minuten later was het invaller Siem de Jong die Ajax op voorsprong zette. De middenvelder kon op aangeven van Huntelaar vrij aanleggen en legde de bal beheerst in de hoek. Niet veel later kreeg Huntelaar zelf de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. De aanvaller kon na een slimme voorzet van Neres binnen tikken, maar mistte de bal jammerlijk. Gelukkig voor de aanvaller bleef dit zonder gevolgen.

In de blessuretijd besliste Ajax de wedstrijd alsnog. Huntelaar nam Branderhorst onder vuur en zag de doelman zijn poging niet onder controle krijgen. Neres was er vervolgens snel bij om ook zijn doelpuntje mee te pikken. Door de 1-3 overwinning profiteert Ajax optimaal van het puntverlies van Feyenoord en kan het morgen in alle rust kijken wat PSV gaat doen in Arnhem.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink