Europa League

Ajax knokt zich in zenuwslopend duel naar finale

Ajax is er met hangen en wurgen in geslaagd om de finale van de Europa League te halen. In een knotsgek duel verloren de Amsterdammers met 3-1, maar door de 4-1 thuisoverwinning was dit resultaat voldoende voor een finale ticket. De Fransen mochten tot de laatste minuut hopen op een ontsnapping, maar de Amsterdammers hielden ondanks een rode kaart van Viergever knap stand.

De opdracht voor Lyon was vanaf minuut één simpel: minimaal drie keer scoren. Het kwam dan ook niet als een verassing dat de Fransen de druk er meteen vol op zetten. Ajax deed wat het moest doen en voetbalde in de beginfase van het duel met vlagen onder de Franse druk vandaan. De eerste goede mogelijkheden waren er dan ook voor de Amsterdammers. Na een slimme vrije trap kwam Younes oog in oog met Lopes, maar de kleine Duitser lobde de bal net over.

Het spel ging in het verloop van de eerste helft op en neer. Lyon was vooral dreigend via corners, terwijl Ajax loerde op kansen via de omschakeling en met succes. Na 26 minuten spelen ontsnapte Dolberg aan zijn directe bewaker. Deze vrijheid moet je de koelbloedige spits niet geven. Met een subtiele stift zette hij Ajax op 0-1 en deelde daarmee een gevoelige tik uit aan Lyon.

Ajax nam de touwtjes stevig in handen, maar wist toch de rust niet ongeschonden te halen. Het slotoffensief van de Fransen kreeg het gewenste gevolg. De Ligt werkte Lacazette naar de grond en moest vervolgens toekijken hoe de spits zelf de gelijkmaker binnenschoot. Tot overmaat van ramp wist Lyon nogmaals te scoren voor de pauze. Viergever werkte de bal niet goed weg waardoor Lacazette op aangeven van Fekir ook de 2-1 kon maken.

De tweede helft begon rommelig. Beide ploegen konden de bal niet in de ploeg houden, wat het niveau van de wedstrijd niet ten goede kwam. Lyon bleef de druk verhogen en begon steeds meer fysiek te spelen. Ajax vergat de voetballen en ging mee in het spel. Beide ploegen moesten de nodige gele kaarten incasseren, maar kwamen ook tot goede mogelijkheden.

Zo kon Rybus vrij inschieten, maar bracht Onana knap redding. Niet veel later schoot invaller Van de Beek van de rand van het strafschop gebied vol op de paal. Ajax was even dichtbij de beslissing, maar zag vervolgens Ghezzal de marge terugbrengen tot één. De invaller van Lyon kon bij de tweede paal helemaal vrij binnenkoppen. Ajax probeerde stand te houden, maar moest dit wel doen met een man minder nadat Viergever zijn tweede gele kaart kreeg.

De slotfase veranderde in een enorme chaos met grote mogelijkheden voor Lyon, maar het mocht niet baten voor de Fransen. Ajax hield heldhaftig stand en gaat dik verdiend door naar de finale van de Europa League. Op 24 mei zal Manchester United de tegenstander zijn in Stockholm.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink