Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 22 november 2009 16:31 – Bron: Ajaxinside.nl

Ajax heeft een gemakkelijke zondagmiddag achter de rug. In de Amsterdam ArenA won de ploeg van Martin Jol met 5-1 van sc Heerenveen. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. Namens Ajax waren Demy de Zeeuw (2x), Marko Pantelic, Luis Suárez en Ismaïl Aissati trefzeker. Aan de andere kant deed Goran Popov nog wat terug en redde daarmee de eer van de Friezen. Midweeks heeft Ajax geen wedstrijden op het programma, maar volgende week moeten de Amsterdammers op bezoek bij Vitesse.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. Met goed combinatievoetbal stichtte de ploeg van Martin Jol veel gevaar en in de achtste minuut werd het goede spel beloond. Na goed werk van Vurnon Anita schoot De Zeeuw de bal hard achter Brian Vandenbussche. Ajax bleef constant aandringen in het strafschopgebied van Heerenveen en het was De Zeeuw die met een prachtige actie en een vlammend schot de score verdubbelde. Nog binnen het half uur wist ook Pantelic zijn treffer mee te pikken. Na goed voorbereidend werk van zichzelf, schoot de Serviër de bal geplaatst binnen. Vijf minuten later mocht Suárez aanleggen vanaf elf meter en de WK-ganger faalde niet, 4-0. Popov wist met een hard schot nog voor rust de eer van de Friezen te redden, maar Aissati scoorde direct na de tegentreffer waarmee de ruststand op 5-1 werd bepaald.

In de tweede helft was het spelbeeld al heel anders. Ajax leek de stand van 5-1 wel prima te vinden en de Amsterdammers lieten Heerenveen meer komen. De Friezen creëerden dan ook een aantal goede kansen, maar onder andere Roy Beerens en Michal Papadopoulos waren niet scherp genoeg om Maarten Stekelenburg te verschalken. Aan de andere kant waren Urby Emanuelson, Pantelic en Suárez dichtbij de zesde Amsterdamse treffer, maar de scherpte ontbrak en Vandenbussche wist een aantal knappe reddingen te verrichten. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren en dus was de eerste helft voor Ajax ruim voldoende om te winnen van Heerenveen.  

Een onwijs goede 1e helft van Ajax !
Collectief een super prestatie geleverd.
Pantelic, de Zeeuw helemaal top !
Anita vond ik ook erg goed spelen als back.
Heerenveen bracht te weinig de 1e helft maar was ook de verdienste van Ajax.

De 2e helft had ik al zien aankomen.
Ging er toch nog maar eens goed voor zitten maar doelpunten bleven helaas uit.
Wel nog een paar goeie kansen die er gewoon in moeten.
Buiten dat heb ik weinig te klagen.

KLASSE AJAX !!!

AFCA heeft mij, & andere een gelukkige zondag gebracht, TNKX.

Wat heb ik vandaag een heerlijke eerste helft van Ajax gezien! Uitblinker was de Zeeuw.

Wat me voornamelijk opviel vandaag, was de ruimte die De Zeeuw kreeg van Heerenveen. Het kan misschien komen door de wisselingen op het middenveld van Ajax waardoor Ajax geen vaste mandekking kon plaatsen, maar vooral De Zeeuw kreeg de eerste helft enorm veel ruimte! Dit resulteerde uiteindelijk ook in 2 doelpunten.
Het viel me ook op dat Heerenveen de opbouw van Ajax niet verstoorde, waardoor er steeds rustig opgebouwd kon worden.

Uiteindelijk heeft Heerenveen (met dank aan Vandenbussche) geluk gehad dat het ‘maar’ 5-1 bleef. De 2e helft heeft Ajax nog genoeg kansen gecreëerd, maar was de afwerking niet optimaal.

– het doelpunt van Popov was een heerlijk schot
– Suarez speelde wat geirriteerd

Die eerste helft deed mij terugdenken naar hoe het spelletje eigenlijk gespeeld dient te worden en hoe we het gewend waren in de jaren negentig.

Goed positiespel,
snelle balcirculatie,
goede lopende en dus bewegende spelers, die altijd aanspeelbaar waren met vaak met 1-touch-voetbal,
en ons oude vertrouwde jagen op de bal en snelle balheroveringen,
het de tegenstander geen moment rust geven om op te bouwen.

Dit was en is het Ajax zoals we het graag zien…
Zou het dan toch eindelijk weer eens aan gebeuren ? Dat we krijgen wat we al zolang gemist hebben ?

Nu deze lijn doorzetten Boys.
Make Mokum Proud Again !

Reageren op dit bericht