Ajax laat koppositie liggen in knotsgekke 4-4 tegen Heerenveen

Na het 2-2 gelijkspel van PSV op bezoek bij FC Emmen wist Ajax wat het te doen stond. Zelfs bij de kleinste mogelijke overwinning zouden de Amsterdammers de koppositie overnemen van de club uit Eindhoven. Daar slaagde Ajax niet in. Een 3-1 voorsprong werd na de rust binnen vijf minuten verspeeld. Tien minuten voor tijd leek Huntelaar met de 4-3 Ajax te behoeden voor puntverlies, maar diep in blessuretijd wist Pierie nog gelijk te maken.

Het wedstrijdbeeld van de openingsfase was zoals ze inmiddels wel gewend zijn in de Johan Cruyff Arena. De bezoekers die terugzakken op eigen helft en de thuisploeg die op zoek moet naar een gaatje. Dat lukte al na amper een kwartier spelen. Na een kort genomen corner was de defensie van Heerenveen Tadic volledig kwijt. De voorzet die uiteindelijk volgde kon hij dan ook gemakkelijk binnentikken.

Lang kon Ajax niet genieten van die voorsprong. Nog geen minuut later zette Sam Lammers de gelijkmaker op het scorebord. De huurling van PSV ontdeed zich gemakkelijk van de Ajax defensie en schoot de bal vervolgens hard achter Kostas Lamprou. De Griek mocht in de basis beginnen omdat eerste doelman Onana uit was gevallen tijdens de warming-up.

Ook de euforie bij Heerenveen was van korte duur. Na een schitterende lange pass van Blind kregen Ziyech en Tadic eindelijk eens wat ruimte om te combineren. Een kans die de heren met beiden handen aangrepen. De eerstgenoemde vond de tweede met een bekeken pass en Tadic stifte op zijn beurt de bal zeer beheerst over Warner Hahn.

Ruim tien minuten later moest Warner Hahn opnieuw vissen en ditmaal mocht hij toch vooral zichzelf aanwijzen als schuldige. De doelman leek een hoge bal uit de lucht te gaan plukken, maar kwam niet van de grond. Matthijs de Ligt zag zijn kans schoon en kopte de bal via het hoofd van Pelle van Amersfoort in de lege goal.

Vlak voor rust dacht Frenkie de Jong de voorsprong verder uit te bouwen, maar zijn schitterende volley ging net naast. Die 4-1 leek er alsnog te gaan komen toen Woudenberg zijn handen niet thuis kon houden bij een corner. De bal ging op de stip en Tadic mocht gaan aanleggen voor een zuivere hattrick. De vleugelaanvaller koos voor een schot door het midden waardoor Hahn kon keren met zijn benen.

Een pijnlijke misser, want vijf minuten na de rust bracht Heerenveen het gat terug naar één doelpunt. Ajax, dat slordige speelde, had de zaken achterin niet voor elkaar en opnieuw was het Sam Lammers die kon profiteren. De aanvaller werd geen moment aangepakt en kon de bal opnieuw laag in de hoek achter Kostas Lamprou schieten. Een waarschuwing voor de Amsterdammers dat het beter moest, als het de drie punten in eigen huis wilde houden.

Die waarschuwing was blijkbaar aan dovemansoren, want vijf minuten later was het alweer gelijk. Via een counter mocht Van Bergen het één tegen één duel aangaan met Sinkgraven en won glansrijk, De flankspeler benutte zijn snelheid optimaal en had vervolgens de rust om de bal langs Kostas Lamprou te krijgen.

Ajax moest weer opnieuw beginnen en schakelde direct een tandje bij. Dit resulteerde direct in een goede kans voor Dolberg. De spits was het sterkste bij een corner en dwong Hahn tot een knappe redding. Niet veel later moest de doelman opnieuw in actie komen. Met twee reddingen achter elkaar wist hij de 3-3 in stand te houden. Op een vrije trap van Ziyech had Hahn geen antwoord, maar de keeper van Heerenveen zag tot zijn opluchting de bal op de paal vallen.

Ajax ging vol overgave op zoek naar de winnende goal, maar ook Heerenveen wilde nog voor de overwinning gaan. De bezoekers bleven gevaarlijk via de omschakeling en dachten zelfs een penalty te gaan krijgen. Kostas Lamprou moest loslaten en liep in een poging om het te herstellen Sam Lammers omver. Serdar Gözübüyük ging op verzoek van de VAR terugkijken, maar besloot de bal niet op de stip te leggen. Ajax kwam goed weg en sloeg vervolgens zelf toe.

Dusan Tadic legde de bal perfect bij de tweede paal waar Klaas-Jan Huntelaar zich had opgesteld. De achterhoeker, die vlak daarvoor in het veld was gekomen voor Dolberg, controleerde de bal en schoot vervolgens vanuit een moeilijke hoek knap raak. Dat leek de beslissing, maar opnieuw kwam Heerenveen terug. Kik Pierie tike diep in blessuretijd de gelijkmaker achter Lamprou.

Door de late treffer van Pierie verspeelt Ajax de kans om PSV voorbij te gaan op de ranglijst. het gat blijft nu twee punten. Donderdag mag Ajax het opnieuw proberen tegen Heerenveen, maar dan voor de beker. Volgende week wacht Feyenoord in de Kuip.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink