Matthijs de Ligt

Ajax laat zich niet opnieuw verrassen en bereikt de bekerfinale ten koste van Feyenoord

Ajax heeft zich gerevancheerd voor de 6-2 nederlaag van een maand geleden. De Amsterdammers hadden de eerste helft moeite met het compacte spel van Feyenoord, maar wisten via dode spelmoment uiteindelijk de defensie van de thuisploeg te slechten. De Ligt zette Ajax vlak voor de rust vanuit een corner op voorsprong. Direct na de thee was ook Tagliafico trefzeker vanuit een hoekschop. Donny van de Beek bepaalde de eindstand. 0-3

Feyenoord liet in de beginfase direct zien dat het geleerd had van de laatste ontmoeting. Waar de mannen van Van Bronckhorst eerder dit jaar weifelend begonnen, schoot de thuisploeg ditmaal uit de startblokken. Dat leverde ook direct twee levensgrote kansen op. Eerst was het Larsson die de paal raakte nadat hij zich gemakkelijk had ontdaan van Mazraoui. Amper een minuut later leek Van Persie de openingstreffer te gaan maken, maar De Ligt voorkwam dat met een uitstekende tackle.

Ajax had, het net als een maand geleden, moeite met het spel van Feyenoord. De thuisploeg zakte bij balverlies in om de ruimtes klein te maken en vervolgens toe te slaan op de counter. Daar had Ajax zichtbaar moeite mee en slaagde er dan ook niet in om ruimte te creeëren. Alleen via de omschakeling kon Ajax gevaarlijk worden voor de goal van Vermeer.

Toch was het Ajax dat in de slotfase van de eerste helft op voorsprong kwam. De Amsterdammers kregen een corner van scheidsrechter Blom terwijl Tadic de bal als laatste raakte. Daar had De Ligt geen boodschap aan. De centrale verdediger ontdeed zich gemakkelijk van Larsson en kopte vervolgens snoeihard binnen waardoor Ajax met een voorsprong de rust in ging.

Direct na de rust sloeg Ajax opnieuw toe vanuit een corner. Ditmaal moest de bal opnieuw ingebracht worden met het resultaat was hetzelfde. Opnieuw zag de defensie van Feyenoord er niet al te best uit waardoor de bal zo op de schoen van Tagliafico terecht kwam. De linksback bleef goed rustig en schoof de bal eenvoudig achter een kansloze Vermeer.

Door de 0-2 achterstand werd Feyenoord gedwongen om de aanval te zoeken. Ajax kreeg zo meer ruimte om te voetballen en daar wist Ziyech wel raad mee. De middenvelder liep drie man voorbij en bracht de bal via een combinatie met Neres bij Van de Beek. De hoek leek te lastig om direct te scoren, maar Vermeer had geen antwoord op het harde en zuivere schot.
In het resterende half uur kon Feyenoord geen vuist meer maken en kon Ajax het duel gemakkelijk uitvoetballen. Zo revancheerden de Amsterdammers zich voor de nederlaag van een maand geleden. Op 5 mei speelt Ajax de finale. Dat zal zijn tegen AZ of Willem II die elkaar morgen treffen in de andere halve finale.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink