Klaas-Jan Huntelaar goal

Ajax laat zich niet verrassen in Oostenrijk en zet Sturm Graz opnieuw eenvoudig opzij

Ajax heeft zich zonder al te veel problemen weten te plaatsen voor de laatste voorronde van de Champions League. Net als in het thuisduel wist Ajax een veldoverwicht om te zetten in de nodige goede kansen. Dusan Tadic besliste met zijn eerste treffer in het shirt van Ajax het duel, nadat Huntelaar de Amsterdammers in de eerste helft al op voorsprong had geschoten. Dankzij de tweede treffer van Huntelaar en een enorme blunder van Onana was 1-3 de eindstand.

Tadic was de meest opvallende naam op het wedstrijdformulier. De Servier sloot vorige week pas aan bij de groepstraining, maar is inmiddels al fit genoeg om in de basis te beginnen. Dat pakte goed uit voor Ajax, want de eerste grote kans was voor de flankspeler. Via een splijtende pass kwam de aanwinst oog in oog met Siebenhandl die een vroege tegengoal wist te voorkomen door lang te blijven staan.

Dit was de aanzet voor een open beginfase. Sturm Graz moest op zoek naar een doelpunt en begon aanvallender dan in de Johan Cruijff Arena. Dit leverde een aantal gevaarlijke momenten op, maar de thuisploeg gaf daardoor ook meer ruimte aan de Amsterdammers die daar een paar goed gebruik van wisten te maken.

Na een klein half uur spelen kreeg Huntelaar de eerste echte grote kans op een uitdoelpunt. De aanvaller leek vrij te kunnen intikken na een afgemeten voorzet van Neres, maar doelman Siebenhandl wist zich er op het laatste moment nog voor te gooien. Vijf minuten voor de rust moest de doelman toch nog buigen voor Huntelaar. De aanvaller controleerde een lange voorzet van Neres uitstekend op de borst en volleerde de bal vervolgens beheerst in de lange hoek.

Neres kreeg enkele minuten later twee uitgelezen kansen om Sturm Graz opnieuw pijn te doen. De Braziliaan kwam na een goede steekpass alleen tegenover Siebenhandl, maar twijfelde vervolgens te lang en verspeelde de kans. Een minuut later kon hij een hoge bal net niet goed controleren waardoor de doelman weer kon ingrijpen. Vlak voor de rust werd eindelijk ook Onana aan het werk gezet. De doelman tikte een vlammend schot fraai over de lat.

Meteen na de rust slaagde Ajax er wel in om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Uitblinker Eiting bereikte met een goede dieptepass de eveneens sterk spelende Mazraoui. De rechtsback leverde vervolgens een strakke voorzet af die simpel binnen gelopen kon worden door Dusan Tadic. Enkele minuten later dacht invaller Pink wat terug te doen, maar hij tikte de bal vanaf een meter of vijf recht op Onana.

Sturm Graz wist vanaf dat moment dat het er niet meer in zat en moest lijdzaam toekijken hoe Ajax de touwtjes steviger in handen nam. Invaller Donny van de Beek kwam tot twee keer toe dichtbij een treffer. De 0-3 viel uiteindelijk een klein kwartier voor tijd dankzij een andere invaller. Het was namelijk Wöber die met een splijtende pass Huntelaar in staat stelde om zijn tweede treffer binnen te stiften.

Het enige smetje op een verder overtuigende overwinning was de blunder van Onana. De doelman verkeek zich een minuut voor het einde van de wedstrijd op een terugspeelbal van De Ligt en liet de bal zo over zijn voet springen. Een pijnlijk moment voor de doelman waardoor de Amsterdammers er niet in slaagden om de nul te houden.

Ajax ontdoet zich zo zonder enige problemen van Sturm Graz en plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League. Hierin zullen de Amsterdammers het ongetwijfeld minder gemakkelijk gaan krijgen. Ten Hag en zijn mannen moeten het namelijk gaan opnemen tegen Standard Luik. Het eerste duel in dat tweeluik vindt plaats op 7 augustus in Luik. Een week later staat de return in de Johan Cruijff Arena op het programma.

Bron:
Ziggo

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink