Ajax legt een uitermate zwak Sparta over de knie

Geschreven door Christiaan Stevens – Uitgave: 12 februari 2017 16:30 – Bron: Ajaxinside.nl

1469623920

In navolging van Feyenoord heeft ook Ajax de drie punten in eigen huis gehouden. Een mak Sparta werd met 2-0 huiswaarts gestuurd en de Rotterdammers mochten nog van geluk spreken dat het vizier in Amsterdam niet op scherp stond. Kort voor rust maakte de teruggekeerde Bertrand Traoré de openingstreffer en even na de thee zette Kasper Dolberg de eindstand op het bord. Een hard gelag voor Feyenoord, dat in doelsaldo nog steeds een ruime voorsprong heeft op de Amsterdammers.

De thuisploeg begon fel aan de wedstrijd en had binnen tien minuten al op voorsprong kunnen en moeten komen. Ziyech leverde een perfecte voorzet af en Viergever hoefde de bal alleen nog maar licht te toucheren, maar de verdediger mikte toch over. Ajax bleef het overwicht houden en luttele minuten later kreeg Klaassen vrije doortocht richting het doel, maar de aanvoerder wachtte iets te lang en zag de kans verloren gaan. Sparta kon er weinig tot niets tegenover stellen en concentreerde zich meer op tegenhouden. Uit een spaarzame uitbraak kregen de Spartanen een goede kans, maar Onana bleef bij de les. Op de kans van Klaassen en een vrije trap van Schöne na, leken beide ploegen zonder doelpunten de rust in te gaan. Traoré dacht daar echter anders over. De van de Afrika Cup teruggekeerde aanvaller zette een individuele actie in en liet Kortsmit met een bekeken schuiver kansloos.

Ajax had na rust maar twee minuten nodig om Sparta definitief van zich af te schudden. De goed spelende Ziyech brak door op links, behield het overzicht en stelde Dolberg in staat om zijn tiende van het seizoen aan te tekenen. De uitploeg leek rijp voor de slacht en de Amsterdammers hadden er meer dan zin in. Traoré kon zijn tweede maken, waar het niet dat Kortsmit met een uiterste poging de bal tegen het aluminium wist te werken. Sparta kon niet anders doen dan achter de bal aanlopen en werd constant teruggedrongen op eigen helft. Een kwartier na rust belandde een vrije trap van Ziyech op de vuisten van de keeper en in de nastoot kreeg Dolberg de bal niet bij een teamgenoot. Het gaspedaal werd vervolgens flink losgelaten en Ajax vond het welletjes. Er werd nog een bal van de Rotterdamse lijn gehaald en Younes kreeg kort voor het eindsignaal nog twee dotten van kansen. De Duitser onderstreepte nog maar eens dat hij zijn vorm echt kwijt is.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (72. Riedewald); Klaassen, Schöne (88. De Jong), Ziyech; Traoré (80. Kluivert), Dolberg, Younes
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.