Ajax maakt er zeven tegen Excelsior en is weer koploper in de Eredivisie

Ajax heeft de koppositie in de Eredivisie weer heroverd. Dat deden de Amsterdammers door het op bezoek gekomen Excelsior op een zeer zware nederlaag te trakteren. Zes verschillende doelpuntenmakers wisten er samen uiteindelijk zeven te maken.

Ajax begon de jacht op de koppositie niet met Mohammed Kudus, maar met Brian Brobbey in de punt van de aanval. De aanvalsleider vond links van hem Dusan Tadic. De captain begon op de positie waar hij vorige seizoen zo waardevol was. Steven Bergwijn verhuisde daardoor naar de rechter flank. Dit aanvalstrio kon in de aanvoer niet rekenen op Kenneth Taylor. Hij was niet wedstrijdfit en ontbrak in de selectie. Hierdoor stonden Davy Klaassen en Steven Berghuis voor Edson Álvarez.

Sánchez grijpt zijn kans

Door de overwinning van Feyenoord op AZ kon Ajax de koppositie in de Eredivisie weer overnemen. Een opsteker die de Amsterdammers na een slechte fase wel kon gebruiken. In de openingsfase maakt Ajax dan ook direct duidelijk dat het deze kans niet wilde laten liggen. Opvallend genoeg was het Jorge Sánchez die daarin het voortouw nam. De vervanger van Devyne Rensch liet zich in de openingsfase veelvuldig zien en opende na een kwartier spelen de score.

De aanvalsdrang van Sanchez werd beloond toen Excelsior doelman Stijn van Gassel een hard schot van Berghuis maar half kon keren. De mee opgekomen rechtsback was er als eerste bij om de 1-0 binnen te schieten. Kort daarna leek het een dubbel Mexicaans feestje te worden, maar Van Gassel wist zijn eerdere fout goed te maken door Álvarez twee keer van scoren te houden.

Van Gassel kan zich onderscheiden

De 2-0 liet echter niet lang op zich wachten. Opnieuw was het een vleugelverdediger die de treffer mogelijk maakte. Calvin Bassey soleerde op fraaie wijze richting het doelgebied en verkoos een tikkie breed boven eigen succes. Met Berghuis naast hem was dat de juiste keuze. De middenvelder, die vlak daarvoor met een slechte kaats bijna Excelsior aan de gelijkmaker had geholpen, schoof de bal met veel gevoel langs Van Gassel.

Desalniettemin mocht Excelsior haar doelman zeer dankbaar zijn. Met negen reddingen in de eerste helft was Van Gassel de belangrijkste speler aan Rotterdamse kant. Toch kon hij niet voorkomen dat Ajax nog voor de rust op 3-0 kwam. Een puntgave voorzet van Tadic zweefde net over de vingertoppen van de doelman waardoor Brobbey, die op dat moment al drie grote kansen gemist had, eenvoudig kon binnenkoppen.

Invallers geven overwinning extra kleur

Ook in de tweede waren er genoeg kansen voor Brobbey om het net te vinden. Na een uur spelen lukte dat op fraaie wijze. Op aangeven van Bergwijn knalde de spits de 4-0 tegen de touwen. Vijf minuten later voorkwam Van Gassel de hattrick van Brobbey, maar de doelman was niet bij machten om te voorkomen dat Tadic de rebound kon binnentikken.

De riante 5-0 voorsprong gaf Alfred Schreuder de ruimte om wat spelers naar de kant te halen. Blind werd in de rust al vervangen door Wijndal en met nog een kwartier te spelen gingen Tadic en Berghuis naar de kant. Kudus en Conceição kwamen binnen de lijnen, maar het was Bergwijn die als eerste profiteerde van de wissels. Door het wisselen van Tadic verhuisde Bergwijn naar de linkerkant en hij liet meteen zien waarom die positie zijn voorkeur heeft. De vleugelaanvaller trok naar binnen en krulde de bal met veel precisie in de lange hoek.

Ajax weer koploper van de Eredivisie

De zevenklapper werd uiteindelijk een feit dankzij invaller Kudus. Toch maakte hij niet de laatste goals van de avond. Excelsior deed vlak voor tijd via Agrafiotis toch nog wat terug. De tegengoal veranderde echter niets aan het feit dat Ajax de grootste overwinning van het seizoen boekte en dat de Amsterdammers zich weer koploper van de Eredivisie mogen noemen.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink