Ajax met één been in de Champions League na sterk optreden tegen Dynamo Kiev

De Champions League is nu echt daadwerkelijk binnen handbereik. In eigen huis verschafte Ajax zich een goede uitgangspositie voor de return in Kiev. Een vroege goal van Donny van de Beek kon nog rechtgetrokken worden door de Oekraïners, maar het krachtsverschil werd nog voor de rust duidelijk op het scorebord. Smaakmakers Ziyech en Tadic schoten met scherp en zorgden voor een 3-1 eindstand.

Het duel kende een droomstart voor de thuisploeg. Het publiek zat nog geen twee minuten of de 1-0 lag al achter Boyko. Ziyech legde de bal knap in de voeten van Tadic die het zestienmetergebied was binnengeslopen. De nummer tien tikte de bal breed voor de inlopende Donny van de Beek die vrij kon uithalen. Zijn schot leek gekeerd te worden, maar glipte onder de doelman door en rolde tergend langzaam over de doellijn.

Lang kon Ajax niet genieten van die voorsprong, want na drie corners op rij was het raak voor Dynamo Kiev. De kopbal van Kádár kon nog knap gekeerd worden door Onana, maar bij de rebound van Kedziora was de doelman volledig kansloos. Ajax was even van slag, maar trok vervolgens het initiatief weer naar zich toe. Dit zorgde voor dreiging, maar echt grote kansen bleven uit.

Na ruim een half uur spelen werd Ajax beloond voor het aanvallende spel. Hakim Ziyech begon een actie op de rand van de zestien. Twee man wist hij te ontwijken en haalde vervolgens hard uit met zijn linkerbeen. Het schot leek recht op Boyko af te gaan, maar de bal werd door Kádár verlengd en verdween achter zijn eigen doelman. Een pijnlijk moment voor de centrale verdediger die zo belangrijk was bij de gelijkmaker.

2-1 leek ook de ruststand te gaan worden, maar Ajax nam de voet nog niet van het gas. Goed druk zetten van de thuisploeg zorgde voor chaos achterin de defensie bij Kiev. Hierdoor kreeg Tagliafico de kans om een voorzet te geven en dat deed hij met kracht en precisie. Zijn strakke voorzet kon door de aan de aandacht ontsnapte Tadic knap binnengetikt worden.

Na een enerverende en zeer intense eerste helft kwamen beide ploegen wat rustiger uit de kleedkamer. Dynamo Kiev zakte opnieuw in om zo via de omschakeling gevaarlijk te worden. Ook Ajax leek wat meer teruggetrokken te gaan spelen om zo ruimte te creëren en gevaarlijk te worden in de diepte. Dat werkte maar half omdat Kiev zich amper liet verleiden tot druk zetten op de helft van Ajax.

Na dik een uur spelen ontstond de eerste grote kans van de tweede helft. Dusan Tadic probeerde met een voorzet Huntelaar te bereiken, maar de aanvaller kon de bal die net achter hem kwam niet tussen de palen krijgen. Tien minuten later was de spits opnieuw dichtbij een doelpunt. Ditmaal kopte Huntelaar een op maat gegeven voorzet tegen de lat.

De vierde treffer wilde maar niet vallen. Na een goede actie raakte ook Ziyech nog een keer het aluminium. De spelmaker wilde de bal in de korte hoek achter Boyko rammen, maar raakte de paal. Omdat ook Dynamo Kiev de kracht niet meer had om een slotoffensief op te zetten, werd de ruststand ook de eindstand: 3-1.

Ajax moet volgende week in Kiev het karwei gaan afmaken, maar daar zal Tagliafico niet aan kunnen meehelpen. De linksback pakte halverwege de tweede helft een gele kaart waardoor hij geschorst is voor de return.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink