Ajax met ruime cijfers langs AZ

Geschreven door Christiaan Stevens – Uitgave: 28 februari 2016 18:42 – Bron: Ajaxinside.nl

De op papier lastige thuiswedstrijd tegen AZ is door Ajax met 4-1 gewonnen. De Amsterdammers waren met name in de eerste helft oppermachtig en de Alkmaarders hadden geluk dat Ajax het overwicht niet altijd in goals omzette. Bij rust stond de thuisploeg door goals van Arek Milik en Davy Klaassen al op een 2-0 voorsprong. Kort na rust zorgde wederom Klaassen voor de beslissing, voordat Anwar El Ghazi er met zijn tweede gele kaart voor zorgde dat Ajax ruim een half uur met tien man op het veld stond. AZ kon via Janssen nog de aansluitingstreffer op het bord zetten, maar Milik mocht het slotakkoord verzorgen.

Ajax Met Ruime Cijfers Langs Az

Doordat Frank de Boer in de punt van de aanval een plaats had ingeruimd voor de jarige Milik, moest Lasse Schöne weer genoegen nemen met een plek op de bank. Vanaf het begin liet Ajax zien dat er voor AZ weinig eer te behalen was in de Amsterdam ArenA. Na een van beide ploegen afwachtend begin, was het Ajax dat de eerste dreun uitdeelde. Gudelj werd diep gestuurd, behield het overzicht en bediende Milik. De Pool reageerde alerter dan zijn directe tegenstander en schoot hard binnen: 1-0. Kort hierna kregen de Amsterdammers twee grote kansen om de marge te vergroten. Mitchell Dijks stoomde op, passeerde twee tegenstanders en schoot met zijn rechterbeen rakelings naast het doel van Rochet. Amper veertig seconden later stond Amin Younes vrij voor de goal. Zijn schot in de korte hoek werd echter katachtig gepakt door de Uruguayaanse sluitpost.

Ajax bleek heer en meester op het middenveld en won vrijwel elk persoonlijke duel. Halverwege de eerste helft werd er met vroeg druk zetten de basis gelegd voor de 2-0. De bal werd veroverd en direct diep gegeven op El Ghazi. Zijn voorzet was iets te scherp voor Klaassen, die een teenlengte te kort kwam. Aan de andere kant van het strafschopgebied ving Younes de bal op en kon hij de bal opnieuw voor geven. Zijn voorzet bereikte alsnog de voet van Klaassen die eenvoudig binnen kon tikken. AZ kon er maar weinig tegenover stellen. De grootste kans kwam op naam van Rienstra. Vanaf twinig meter stelde hij Cillessen voor het eerst op de proef, maar de Amsterdamse doelman had hier weinig moeite mee. Op slag van rust kon Ajax de marge op drie brengen. Klaassen behield het overzicht en vond Younes op de rand van de zestien. De kleine dribbelaar had de bal voor het inschieten, maar vond een verdediger op zijn weg.

Na vijf minuten in de tweede helft leek Ajax de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Een individuele actie van El Ghazi liep op het laatste moment stuk, maar Klaassen kon de bal met wat geluk meenemen. Zijn schot in de korte hoek belandde via de binnenkant van de paal achter Rochet. AZ zocht vanaf de aftrap direct de aanval en linkerverdediger Haps leek op de goal af te gaan. Hij werd onderweg licht aangetikt door El Ghazi. Voor de buitenspeler betekende dit zijn tweede gele en dus rode kaart. Hierdoor stond Ajax ruim 35 minuten met een man minder op het veld. Door de ontstane overtalsituatie rook AZ weer wat bloed en werden de combinaties weer gezocht. Dit resulteerde in de 64e minuut in de aansluitingstreffer van topscorer Vincent Janssen. Na een goede combinatie met Henriksen kwam hij vrij voor de goal en schoot het leer hard achter Cillessen.

Frank de Boer besloot hierna om Ricardo van Rhijn erin te brengen ten faveure van Younes. Joël Veltman verhuisde hierdoor naar het centrum en Van Rhijn nam zijn vertrouwde plek rechts achterin in. Met een 5-3-1 opstelling koos De Boer ervoor om AZ tegen te houden en te gokken op de counter. Zoals verwacht werden de Alkmaarders sterker en probeerden ze een gaatje te vinden in de Ajax defensie. Ze bleken echter niet opgewassen tegen de muur die Ajax achterin had neergezet. In de absolute slotfase bekroonde Milik een goede wedstrijd met zijn tweede doelpunt. In buitenspelpositie nam de Pool de bal goed mee, liet Vlaar zijn hielen zien en ronde knap af voor de 4-1. Door de overwinning blijft Ajax in het spoor van PSV, dat zaterdagavond ADO Den Haag met 2-0 van zich afsloeg.

Opstelling Ajax: Cillessen, Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks, Bazoer (Serero, 74’), Gudelj, Klaassen, El Ghazi, Milik, Younes (Van Rhijn, 68’)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.