Ajax met twee gezichten wint uiteindelijk eenvoudig van ADO Den Haag

Ajax heeft zich van haar beste en slechtste kant laten zien tegen ADO Den Haag. Na een overtuigende eerste helft, waarin Ajax vier keer scoorde, zakte het niveau in de tweede helft ver terug. Kramer en Bourard brachten de spanning nog enigszins terug, maar de overwinning van Ajax kwam uiteindelijk niet meer in gevaar.

In tegenstelling tot de spectaculaire 5-4 in de beker tegen Utrecht, had Erik Ten Hag tegen ADO Den Haag weer wat meer te kiezen. Sean Klaiber keerde terug van een schorsing en André Onana was fit genoeg om tussen de palen te staan. In de punt van de aanval was er, net als tegen PEC Zwolle, een basisplaats voor Klaas Jan Huntelaar. Hierdoor zakte Zakaria Labyad terug naar de nummer tien positie en zat Edson Álvarez weer op de bank.

In een weinig enerverende openingsfase hield Ajax de touwtjes stevig in handen, maar creëerde weinig kansen. Toen de grote kansen eenmaal kwamen was het ook direct twee keer raak. Na twintig minuten spelen was het Dusan Tadic die een strakke voorzet van Klaiber bij de tweede paal kon binnentikken. Nog geen twee minuten later verdubbelde Huntelaar de voorsprong. Net als tegen PEC Zwolle verlengde hij met succes een indraaiende voorzet van Daley Blind.

Ajax nam vervolgens even kort rust om daarna opnieuw twee keer achter elkaar toe te slaan. Na een half uur spelen kreeg Antony de bal gelukkig in zijn voeten en gunde Labyad een niet te missen kansen. Twee minuten later was de Braziliaan opnieuw succesvol met een assist. Hij krulde de bal op het hoofd van Huntelaar die de bal knap in de lange hoek knikte. ADO Den Haag mocht vervolgens van geluk spreken dat Tadic een grote kans op 0-5 liet liggen.

Door de comfortabele voorsprong durfde Erik ten Hag het wel aan om een aantal spelers rust te gunnen. Zo bleven Antony, Ryan Gravenberch en Nicolás Tagliafico achter in de kleedkamer. Lisandro Martínez, Kenneth Taylor en de in de selectie teruggekeerde Quincy Promes waren de vervangers. Voor deze wissels was alle ruimte, maar ADO Den Haag maakt direct na rust duidelijk dat de Amsterdammers het niet te rustig aan konden doen. Michiel Kramer profiteerde optimaal van half werk achterin bij Ajax en maakte 1-4.

Een waarschuwing waar Ajax vervolgens weinig mee deed. De Amsterdammers konden geen grip krijgen op ADO Den Haag, dat in de tweede helft veel hoger en meer druk ging zetten. Dit leverde na zeventig minuten ook de 2-4 op. Door balverlies op het middenveld kon invaller Samy Bourard recht op Onana af. Het schot dat volgde leek houdbaar, maar glipte toch onder de doelman door. Ajax rechtte vervolgens enigszins de rug en kwam nog een aantal keer dichtbij een doelpunt. De overwinning kwam in ieder geval niet meer in gevaar.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink