Nico Tagliafico

Ajax na moeizame eerste helft eenvoudig met 3-0 voorbij AEK Athene

Ajax is uitstekend van start gegaan in de Champions League. In de eigen Johan Cruijff Arena was de thuisploeg negentig minuten lang de bovenliggende partij tegen AEK Athene. In de eerste helft leverde dat nog geen grote kansen op, maar direct na rust was het wel raak. Nico Tagliafico brak de ban door zijn eerste treffer in het shirt van Ajax te maken. In de slotfase maakte de Argentijn met een wereldgoal ook nog de 3-0. Daartussen volleerde ook Donny van de Beek heerlijk raak.

Het wedstrijdbeeld in openingsfase was zoals verwacht. Ajax nam in eigen huis het initiatief en probeerde vooral via de flanken gevaarlijk te worden. Dat lukte in het eerste kwartier een paar keer bijna. AEK trok zich vooral terug op eigen helft en gokte op een counter mogelijkheid of dode spelsituatie. Via de tweede optie kregen de bezoekers ook hun eerste kans, maar de goed geplaatste vrije trap werd door Simões naast gekopt.

In de loop van de eerste helft kwam er geen verandering in het wedstrijdbeeld. Ajax moest het spel maken, maar dat lukte moeizaam. Alleen via afstandsschoten van Ziyech wist de thuisploeg doelman Barkas enigszins te testen. De echt grote kansen bleven uit. AEK vond het allemaal wel best en maakte amper aanstalten om richting Onana te spelen. Alleen op de counter kwamen de bezoekers van de eigen helft af.

Waar Ajax in de eerste helft geen enkele goede kans wist te creëren, lukte dat aan het begin van de tweede helft wel en dat leverde ook direct de 1-0 op. Een afgeslagen corner viel op de hoek van de zestien in de voeten van Neres. De Braziliaan zag dat de de Griekse verdediging Nico Tagliafico compleet uit het oog verloren was. De voorzet die volgde was perfect op maat en de linksback kon eenvoudig zijn eerste treffer voor Ajax binnentikken.

De treffer smaakte naar meer. Ruim tien minuten later was Tagliafico namelijk opnieuw dichtbij een doelpunt. Weer verloren de Grieken de linksback uit het oog. Ditmaal kon hij bij de tweede paal vrij inkoppen, maar doelman Barkas maakt zich goed breed en had het geluk dat hij een hand achter de bal kon krijgen.

Niet veel later kreeg Ajax een tegenvaller te verwerken. Klaas Jan Huntelaar greep naar de hamstring en kon niet verder. Als vervanger kwam niet Dolberg binnen de lijnen, maar koos Ten Hag ervoor om met een valse nummer negen te spelen. De man die wel in het veld kwam was Donny van de Beek en die dacht 2-0 te maken, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Tien minuten later was het opnieuw raak voor Van de Beek en ditmaal telde zijn treffer wel. Dusan Tadic glipte zijn tegenstander voorbij en leverde vervolgens een perfecte voorzet af. Bij de tweede paal volleerde de ingelopen Donny van de Beek genadeloos hard raak. Dit gaf Ten Hag de mogelijkheid om Kasper Dolberg speeltijd te geven. De Deense spits, die dit seizoen nog niet in actie kwam door een blessure, werd in het veld gebracht als aflossing van Neres.

Het slotakkoord was voor de man van de wedstrijd Nico Tagliafico. De linksback kwam door over links en doet dan wat niemand verwacht. In plaats van het geven van een voorzet, ramde de Argentijn vanuit een bijna een onmogelijke hoek de bal achter doelman Barkas. Enkele minuten later klonk het laatste fluitsignaal en boekt Ajax een belangrijke overwinning in de Champions League.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink