Donny van de Beek

Ajax na strafschoppen ten onder in Enschede

Ajax zal na de jaarwisseling niet meer actief zijn in het KNVB bekertoernooi. De Amsterdammers dachten op bezoek bij FC Twente dankzij een schitterende goal van Kluivert met 0-1 de eindstreep te gaan halen, maar liepen in blessuretijd toch nog tegen de gelijkmaker aan. Omdat zowel Ziyech als De Ligt in de strafschopserie niet wisten te scoren, stranden de Amsterdammers in de achtste finale.

Na de 3-3 in de competitie durfde Marcel Keizer het niet aan om in het bekerduel tegen FC Twente wisselspelers speeltijd te geven. Ajax begon dus met de elf sterkste namen, waaronder Dolberg. De jonge Deen moest afgelopen zondag tegen AZ zijn basisplaats nog afstaan aan Huntelaar, maar mocht vandaag weer in de basis beginnen.

FC Twente graafde zich, zoals verwacht, in op eigen helft en liet Ajax het spel maken. Dat deden de Amsterdammers in de beginfase in een te laag tempo, waardoor goede kans uitbleven. Na ruim een kwartier spelen was het Kluivert die de wedstrijd openbrak. De rappe linksbuiten kwam naar binnen, schudde zijn man af en ramde de bal van een meter of 18 achter Drommel.

Na de openingstreffer veranderde weinig aan het wedstrijdbeeld. FC Twente hield de ruimtes klein en probeerde met stevige tackles Ajax uit het spel te halen. In de rust greep Verbeek in en liet centrale verdediger Jos Hooiveld achter in de kleedkamer. Zijn vervanger Laukart moest Boere gaan bijstaan in de punt van de aanval.

Ook na de tactische omzetting bleef Ajax de ploeg die het spel moest maken, maar slaagde er niet in om het tempo te verhogen. Hierdoor kwam FC Twente beter in de wedstrijd en meldde het elftal van Verbeek zich steeds vaker bij Onana. Hierdoor kreeg ook Ajax meer ruimte en werd de wedstrijd vooral voor de objectieve kijker een stuk leuker.

Ondanks slordigheden aan beide kanten ging het tempo omhoog en nam het aantal kansen toe. Zo kwam Van de Beek een teenlengte te kort om 0-2 te maken en moest Onana aan de andere kant gestrekt om de kopbal van Boere te keren. Het vroeger slotoffensief van FC Twente leidde nog tot een goede kans voor Jensen, maar de buitenspeler schoot in kansrijke positie wild over.

Zo leek Ajax met een minimale voorsprong het eindsignaal te gaan halen, maar liep uiteindelijk alsnog tegen de gelijkmaker aan. Assaidi haalde uit van een meter of 25 en de bal viel via het hoofd van Veltman achter de kansloze Onana. Tijd om in de reguliere speeltijd nog wat terug te doen was er niet meer, waardoor via verlening bepaald moest gaan worden wie er door zou gaan naar de kwartfinales.

In de verlening vloeide de krachten aan beide kanten langzaam weg. Zowel Ajax als FC Twente werden daardoor steeds slordiger en uitgespeelde kansen waren schaars. Huntelaar kreeg halverwege de tweede helft van de verlenging nog de beste kans. De invaller dacht via een rebound 1-2 te maken, maar vond Drommel op zijn weg.

Omdat ook Hakim Ziyech en Siem de Jong de laatste kansen onbenut lieten, moesten penalty’s uitsluitsel gaan brengen. Na tien strafschoppen stond het 4-4 omdat zowel Tighadouini en Ziyech gefaald hadden vanaf elf meter. In de sudden death bleef het lang gelijk op gaan, maar bij 6-5 wist Drommel de strafschop van De Ligt te keren, waardoor FC Twente door gaat in de KNVB Beker.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink